“Smederevska jesen” i zvanično otvorena 1Foto: Danas

Predajom ključa grada devojci Smederevki i fenomenalnim izvođenjem „Karmine Burane“ u prepunom Malom gradu Smederevske tvrđave, u petak uveče je zvanično otvorena 131. Privredno turistička manifestacija „Smederevska jesen“.

Kako prenosi Podunavlje.info, drevne zidine despotovog Malog grada odavno nisu videle toliko raspoloženih ljudi za umetnički doživljaj. Prepune su bile čak i stepenice, one strme na dunavskoj strani, koje u redovnim prilikama samo odvažni pohode. Nije ni čudo, na sceni je bilo više od 120 članova Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a, plus “Kolibri”.

Izvođenje najpoznatijeg dela nemačkog kompozitora Karla Orfa zasenilo je gotovo sve dosadašnje nastupe klasičnih muzičara u ovom jedinstvenom ambijentu. Bar je tako reagovala publika, koja je primorala maestra Suđića i umetnike na bis. „Karmina Burana“ – pun pogodak!

Svečanom otvaranju prethodio je živopisni defile gradskim ulicama koji se odskora zove „Smederevski karneval“. Ovo zbog učešća mnogih karnevalskih grupa iz drugih gradova, ali nisu izostali ni mali Smederevci, organizovani kao predstavnici svojih vrtića i folklornih grupa. Naravno, na čelu kolone bili su Despot i Jerina. Tu su bili i grandiozni grozdovi na zaprežnim kolima, kako je to običaj, baš kao i mladi Nušić. Defile je pratio veliki broj Smederevaca i verovatno još više gostiju Smedereva, jer je gužva duž trase bila ogromna.

Pre defilea, direktor HBIS Group Serbia Sihai Song je u Centru za kulturu otvorio privrednu izložbu. Prema njegovim rečima, planirana vrednost proizvodnje u toj kompaniji ove godine iznosi milijardu i sto miliona dolara, dodajući da je duplirana u odnosu na 2016. godinu.

Gradonačelnica Smedereva je tom prilikom rekla da se od 2013. godine do danas u Smederevu zaposlilo 20.000 ljudi, na određeno i neodređeno vreme. Zahvalila se Hbisu podsetivši da je posao zadržalo 5000 radnika i dodala da u ovom trenutku PKC upošljava 2000 ljudi, a Želvoz 150. Ona je posebno pozdravila delegaciju iz kineskog grada Tangšana, u kojoj su stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, ekonomije i trgovine.

Podsetimo, Sporazum o prijateljskim odnosima, između Tangšana i Smedereva, potpisan je 5. juna ove godine u nekadašnjoj srpskoj prestonici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari