Smeh je najveći subverzitet jer ne može da se kontroliše 1Foto: Miroslav Dragojević

– Mera slobode nije demokratija, mera pravde nisu zakoni, mera istine nisu brojke i statistike, mera slobode je smeh, a slobodan je samo onaj čovek koji sme da se nasmeje samom sebi u lice – istaknuto je na devetoj a prvoj, slobodnoj a u izgnanstvu Nušićijadi, koja je u subotu održana na Dorćol Platzu.

To je bio prvi od dva događaja koje UG KudeS organizuje u okviru prognanog, a slobodnog festivala.

Udruženje građana KudeS od 2010. do 2017. organizovalo je Nušićijadu u Ivanjici kao praznik humora, smeha, kulture, zabave i slobode mišljenja. U proleće 2018. Opština Ivanjica protivpravno preuzela je organizaciju festivala, objavivši da KudeS u njoj nema nikakve ingerencije i najavivši svoju punu kontrolu, pa je zbog toga Udruženje građana organizovalo devetu a prvu slobodnu a u izgnanstvu Nušićijadu u Beogradu u Dorćol Platz-u.

– Pre desetak godina u moj skromni stan uletela je grupa zadihanih mlađanih ljudi iz moje drage Ivanjice i zarazila me idejom o KudeS-u, o Nušićijadi i obnovi duha – reko je glumac Petar Božović.

On je dodao da su potom došla balkanska pravila i primenila se u sferama duha, a proizvod toga je katastrofalna situacija koja se može podvesti pod pojavom „slona u staklenoj bašti“.

– Staklo se može nabaviti, ali one biljke koje su tražile negu izgaziše i posadiše svoj luk. Često se vraćamo poeziji, čije su reči ubojite, ponekad ubojitije nego onda kada su napisane. To je ono svemoćno oružje duha koje je Bog podario samo retkima i koje je neuništivo – istakao je Božović.

Petar V. Arbutin, književni kritičar, istakao je da se cenzura u društvima u kojima ne postoji institucionalno, kao što to u ovom društvu nikad nije postojala, sprovodi iz pozicija subjektiviteta.

– Pozicija nečega što podrazumeva instituciju, koja se zove autocenzura je nešto što je nama ugrađeno u softver tokom svih godina totalitarizma. Postoji drevna mudrost koja glasi „Dobru verujte isključivo kada strada, a istini samo kada je zabranjena, sve drugo je pozicija ličnog ili kolektivnog konfora“. Ovo što se desilo sa Nušičijadom dugo je i trajalo i davno je ovo društvo trebalo da stane na put jednom, opasnom, subverzivnom delovanju. Smeh je u stvari najveći subverzitet, jer ne možete da ga kontrolišete – istakao je Arbutina.

On smatra da smo kao narod zaraženi kratkim pamćenjem pa se Nušića setimo onda kada nam se Nušić desi, a desio nam se i sada i dešavaće nam se uvek kada budemo dovoljno nesmotreni da ga zaboravimo.

Milan Ćulibrk, glavni urednik nedeljnika NIN, zahvalio je vlastima iz Ivanjice, jer da nije bilo njih, ne bi bilo Nušićijade u Dorćol Platzu.

– Verujem da će nakon ovog događaja lokalna vlast u Ivanjici biti dobro naribana, jer da nije bilo njih ovako nešto se nikada ne bi desilo u Beogradu, na Dorćolu, blizu kruga dvojke – rekao je Ćulibrk i zamolio organizatore da Nušićijadu uvek paralelno organizuju i u Beogradu.

– Nama je ljudi, ovo mnogo potrebnije nego njima, jer danas je Nušić u Beogradu mnogo življi nego u Ivanjici – naglasio je Ćulibrk.

Zoran Hamović, direktor i glavni urednik izdavačkog preduzeća Clio, saopštio je da „u trenucima najveće borbe za gubitak Kosova oni koji nama postavljaju cenzuru, koji stvaraju uslove u kojima ne smemo da se smejemo i u kojima nema kulture, koji neprekidno gaze Ustav, daju veliku priliku da se Ivanjica izmesti i da ne budemo pod kontrolom“.

– Oni koju pokušavaju da uspostave kontrolu nad celom Srbijom nas neprekidno podstiču na slobodu i na tome im hvala – saopštio je Hamović.

Potom je u satiričnom i humorističnom maniru nastupila ekipa redakcije NJuz.net i Dragoljub Petrović.

– Da li su dve Nušićijade, koje su defakto bolje od jedne Nušićijade konačni dokaz da je nastupilo to toliko željeno zlatno doba- zapitao je Zoran Kesić – Svakako jeste, odgovorio je i dodao da je to za 100 posto Nušićijade više nego prošle godine.

Miroslav Vujović smatra da ne treba da tugujemo zato što smo večeras ovde, a ne u Ivanjici, pre svega zato što je Dorćol plaz za Beograđane blizi od Ivanjice.

– Realno, ko će da se cima do Ivanjice, a od kruga dvojke dovde ima tri minuta pešaka. Zato se zalažem da ubuduće samo ovde organizujemo Nušićijadu i da se tako razgraničimo od one lažne Nušićijade, jer za one koji ne znaju Dorćol na turskom znači razgraničenje što je, kako tvrdi naš predsednik, najkorišćenija srpska reč još od Kosovske bitke na ovamo – istakao je Vujović.

On je kroz šalu saopštio da je opšte poznato da je car Lazar na Muratovo „odsecite mu glavu“ rekao „izvinte, mislite razgraničite mi telo od glave, a Miloš Obilić, veče pre bitke ustao je i rekao: „Sutra ću na Kosovu razgraničiti Murata od života“. Vuk Branković se odmah založio za razgraničenje; „Idem ja da ne smetam odredbama Briselskog sporazuma između kosovskih Turaka i Srba“.

Marko Dražić rekao je da ova Nušićijada nije mogla da se održi u Ivanjici i da su je zabranili kao da je neki Bajaga.

– Gospoda Đilas, Jeremić, Janković i Sava Janić su sve učinili da upropaste predsednikov plan, ipak ovi gore navedeni, ma koliko pokušavali da nas unište i bace senku na sve uspehe koje je naša država zabeležila – nezaposlenost nikad manja, plata nikad veća, sve to naravno, ako ste član vladajuće stranke ili barem ako znate Rasima LJajića – istakao je Dražić.

On je skrenuo pažnju na Nušićijadu i istakao da u vreme bivše vlasti nismo imali ni jednu, do prošle godine smo imali jednu, a sada imamo dve, dakle za 100 posto više Nušićijade nego do sada.

– Za dve najviše tri godine i po godine svaki grad u Srbiji imaće svoju Nušićijadu, a do 2030. godine imaćemo Nušićijadu po glavi stanovnika – istakao je Dražić.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović ispričao je prisutnima njegovu kolumnu o Nušićijadi.

– Nušić je na Novom groblju, gde je sahranjen, od svoje grobnice napravio piramidu iz razloga da mu se ne penju na grob, ali eto popeli su mu se ovi iz Ivanjice, predsednik opštine i ta njegova ekipa. A naprednjaci kad se popnu ne znaju da siđu – rekao je Petrović.

Onda je Kesić obukao crnu košulju aludirajući na sahranu i istakao da smo se okupili ovde da dostojanstveno i kako dolikuje, ispratimo Niušićijadu.

– Nušičijada sada odlazi na neko lepše i bolje mesto, a to nije Beograd na vodi. Završiće Nušićijada u bašti, ispod drveta ko Sloba, Bože me oprosti – rekao je Kesić održavši parastos.

U Ivanjici 23. avgusta

Paralelno sa programom slobodne Nušićijade posetioci su obišli i dve izložbe – „Nušić u karikaturi“, izložbu koja je prikazana u Ivanjici 2017. na otvaranju festivala i izložbu Novog optimizma „Karikature od naših života“ sastavljenu od radova Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića. Prikazan je i film snimljen na nedavno završenim Danima optimizma u Šapcu. Festival je bio praćen i muzičkim nastupima. Podržali su ga brojni istaknuti umetnici i intelektualci. Nastavak slobodne Nušićijade zakazan je za 23. avgust 2018. kada će na priva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari