Smeh je prirodni neprijatelj svih diktatura 1

– U nesvakidašnjem prostoru Geramuseuma, nekadašnjem starom mlinu, a danas modernoj vinariji-muzeju u vlasništvu likovnog umetnika Živka Grozdanića Gere, održan je multimedijalni događaj posvećen umetnosti, slobodi i građanskoj hrabrosti.

Publici se pozorišnim komadom „Sluge javnog interesa“ predstavila dramska trupa „Amfiteatar“ osnovana od strane studenata Pravnog fakulteta iz Beograda. Ovaj igrokaz režirala je studentkinja prava Marta Ašanin, tekst je napisao Nikola Masal, a muziku Nikola Dragašević, takođe studenti Pravnog fakulteta iz Beograda.

„Naša namera je bila da na duhovit i satiričan način progovorimo o ozbiljnim temama koje se tiču svih nas, a pre svega mladih u Srbiji. Radnja ovog pozorišnog komada smeštena je u štabu jedne političke stranke tokom izborne noći. Nismo imali u vidu nijednu političku stranku posebno, ovo je kritika svih političkih aktera i poziv publici da nešto treba menjati“, rekla je Marta Ašanin.

Nakon pozorišne predstave, posetioci su mogli da pogledaju izložbu karikatura i satiričnih tekstova „SNS u 101 pozi“ autora Živka Grozdanića Gere koje je on tokom prethodna dva meseca objavljivao na Fejsbuku.

„Ovom izložbom sam želeo da napravim iskorak iz digitalnog u analogni svet, da aktivizam sa društvenih mreža prenesem u realnost. Ovo je jedan od mogućih modela kako da se ljudi, koje je režim Aleksandra Vučića marginalizovao i sklonio sa strane, okupe, ohrabre jedni druge i krenu u ponovno osvajanje slobode. Moj stav je isti kao i ’90-ih, moramo graditi paralelni sistem, pa iz njega kroz korpus nevladinih organizacija izgraditi društvo, jer su nam danas i institucije i država ponovo oteti. Zato u svom objektu Geramuseumu pravim paralelni sistem čija je osnovna priča izlagačka praksa kao kulturno-politička strategija“, rekao je na kraju autor izložbe Živko Grozdanić Gera.
Izložbu je otvorio novinar Nenad Živković, urednik sajta www.pancevo.city koji je medijski pratio Grozdanićev rad objavljujući njegove karikature i tekstove.

„Šala, komika, karikatura, podsmeh su prirodni neprijatelji svih totalitarnih društava, svih autokratija i diktatura, a Grozdanić upravo to maestralno radi. Režim treba da ima problem ne samo sa našim idejama kojih ima puno u virtuelnom svetu, nego i sa našim telima. Mi moramo fizički da demonstriramo da postojimo, da smo tu, da pravimo raspoloženje, scenu i atmosferu za promene koje će doneti mladi ljudu koji se još nisu rasejali po inostranstvu“, naglasio je Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari