Smehom protiv manipulacija 1

Pesmom na ispolitizovanu stvarnost krenuo je zrenjaninac Milan Pernat objavljivanjem prve satirične zbrike pod nazivom „Njegova Srbija“.

U konačnom uobličavanju knjige su mu, sem nepodnošljive stvarnosti, pomogli recenzijama i savetima Dragoljub Petrović i Srđan Škoro dok je vizuelni pečat karikaturom na naslovnici dao Predrag Koraksić. Prvi primerak poslat je NJemu, kome je i posvećena knjiga a autor se nada da će biti i pročitana.

-Neke stihove sem malo plagirao, možete me zvati doktor Minja, ja bar priznajem da sam citirao i prepravljao. Ovo nije ništa gore o njihovih doktorskih disertacija – rekao je Milan Pernat.
Prema rečima novinara Srđana Škora, zbirka pesama „NJegova Srbija“ spojila je više istomišljenika i uprkos „negativnoj recenziji“ predstavlja krik u utihnuloj Srbiji.

– Ovo je svakako vid otpora i treba da ih bude sve više i više, jer pravih informacija sem na blogovima nema. Optor je poželjan kategorija, meni je krivo zato što nema pobune kod mlađeg sveta, naročito kod maldih intelektualaca koji su se svi nekako uklopili umesto da rade na tome da se promeni sistem, nema ni pobune protiv lažnih diploma. Svi pričaju o kritičnoj masi za promene ali ne bi trebalo čekati da ova druga strana naporavi situaciju za to. Poslednjih dana svi pričaju o tom vozu, a to je zapravo slika vladajuće garniture i onoga što oni jedino umeju da rade – naveo je Srđan Škoro.

Autor negativne recenzije, jer i to je u satiri moguće, Dragoljub Draža Petrović našalio se na svoj račun navodeći da je morao ozbiljno da izbacuje škakljive stihove.

– Morali smo da izbacimo baš dosta materijala, kad se već knjiga zove NJegova Srbija“, pa je radila cenzura. Shvatio sam tu Milanovu potrebu da nekog uvredi jer je besan zbog načina kako neko vlada, ali je najbolje kada je kritika na granici kako ne bi vređala, već nasmejala – naveo je Drža Petrović.

Promociji u Zrenjaninu pristustvovali su brojni građani i predstavnici političkih stranaka, pre svega iz redova opozicije.

– Ove pesme biće svedočanstvo drugačijeg glasa, neslaganja sa vremenom u kome živimo, vremenom propasti Srbije i autoritarnog režima i mogu da dopru dalje nego što naše političke poruke stižu. Nismo slučajno u Banatu, u Vojvodini, to jeste tradicija tamburaške pesme, vandrokaša i mangupluka – poručio je prisutnima na promociji u Zrenjaninu Borko Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari