Primopredaja dužnosti između dojučerašnje v.d. direktorke KCB Mie David Zarić i novopostavljene v. d. direktorke Ivone Jeftić nije izvršena juče u toj instituciji jer za to nisu postojali uslovi. Kako je Mia David Zarić istakla, juče je trebalo da bude iseljena iz svojih prostorija „mimo procedura“.

– Prvi put su me iz Grada kontaktirali juče da mi kažu da će primopredaja biti izvršena isti dan u 14 sati. Kolektiv se protivi tome, pošto primopredaja znači da mi moramo da napravimo presek stanja, a ne da me izbace iz kancelarije – kaže Mia David.

Ona ističe da, s obzirom na iznenadnu situaciju u kojoj su se našli ona i kolektiv KCB, ne može mnogo toga da se uradi odjednom. Kako navodi, razgovarala je i sa pravobranilaštvom jer smatra da ovo nije uobičajena praksa.

– Kroz kuću godišnje prođe 200.000 evra i mi u ovom trenutku imamo deset miliona na računu. Ja ne mogu da uradim primopredaju tako da ne ostane nikakav trag o tome – kazala je David Zarić i dodala da ovo tumači kao politički pritisak od strane Sekretarijata za kulturu, a time i Grada.

U Galeriji Artget KCB juče su bili deo članova UO ove ustanove, komisija za primopredaju dužnosti Gradskog sekretarijata za kulturu, na čelu sa sekretarom Vladanom Vukosavljevićem, i sada već bivša v.d. direktorka Mia David Zarić, kao i buduća v.d. direktorka Ivona Jeftić, koju je postavio Grad uz brojne novinare i novinarke.

Kao razlog za smenu, David Zarić vidi svoj tekst koji je izašao u četvrtak, te da je ovo zaoštravanje situacije.

Povod je nedavna odluka Grada Beograda da Oktobarski salon ubuduće bude bijenalnog karaktera, što Mia David Zarić i veliki deo kulturne javnosti tumače kao uvod u njegovo ukidanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari