"Snežna kraljica" u Malom pozorištu "Duško Radović" 1foto Jelena Janković

– Kad si roditelj, imaš sebične razloge da praviš predstave za svoju decu. Ja ih imam dosta, čekam četvrto, tako da se nadam da će ova predstava imati dovoljno dug život da je sva moja deca pogledaju – kazao je reditelj i glumac Damjan Kecojević na konferenciji povodom predstave „Snežna kraljica“ po motivima bajke H. K. Andersena u foajeu Malog pozorišta „Duško Radović“.

Premijera predstave „Snežna kraljica“ zakazana je za nedelju, 29. maja, od 18 časova, dok će pretpremijera biti odigrana dan ranije, u subotu, od 17 časova.

Dramaturškinja predstave je Tijana Grumić.

U predstavi igraju: Mladen Lero, Maja Jovanović Spasojević, Miloš Anđelković, Marija Vićentijević Badovinac, Dušica Sinobad, Nikola Kerkez, Jovana Cvetković, Vladislava Đorđević i Jelena Ilić.

Režiju i scenski pokret potpisuje Damjan Kecojević, a dramaturgiju Tijana Grumić.

Kecojević je podsetio da je u pitanju interesantna bajka koja u prvi plan stavlja prijateljstvo između dečaka i devojčice, bez romantičnog elementa.

Ova bajka je inače poslužila i kao inspiracija za crtani film „Zaleđeno kraljevstvo“, koji je imao veliki uspeh.

– Momenat koji mi zovemo adolescencija je onaj kada surova realnost udari u detinjstvo, i kada stvari vidimo drugačije, kroz neko drugo staklo koje nije tako šareno. To je put koji postavlja pitanje kako uspeti da sa svim tim novim izazovima opet sagledamo stvari šareno i pozitivno – kazao je Kecojević.

On je pojasno da se put dečaka i devojčice razlikuje.

Devojčica je heroina koja spasava muškarca.

Kao kuriozitet je izdvojio to da je u ovoj bajci devojčica upravo devojčica.

– U savremenoj dramaturgiji, kada su žene glavne heroine, one uzimaju karaktere ili odličja muških heroja – znaju dobro da se tuku, da pucaju… preuzimaju težišta muškog karaktera, a u ovoj bajci devojčica je devojčica i ne koristi ni jedan muški princip već gura svoju emociju, svoju upornost, ima svoju borbu i u tome uspeva – istakao je reditelj.

Scenografkinja predstave je Zorana Petrov; kostimografkinja Aleksandra Lalić; dizajn lutaka osmislila je Sandra Nikač; kompozitor je Vladimir Pejković; dizajn svetla potpisuju Vladimir Živanović i Bojana Lazić.

Predstava se izvodi u kombinaciji sa lutkama, a rađena je u saradnji sa Puls teatrom Lazarevac.

Novo/staro čitanje Andersena

Glumac Miloš Anđelković koji je narator predstave kazao je da je predstava vrlo zanimljiva sa puno iznenađenja i glumačko-rediteljskih obrta, atraktivna i izmeštena i daleka od polazišta, ali ipak iza svega toga stoji jedan čovek iz Danske koji je stvarao pre 100 – 200 godina.

„To je put kojim će ići ovo pozorište, jer velika literatura puna značajnih i kompleksnih pisaca mora da ispliva, zato što je dosta površnih i jednostavnih rešenja. Andersen je i vrlo komplikovan i na momente sada nama već dalek i stran, posebno u svojim izrazitim religioznim pravcima u kojima ide. To nije strano nama, već ovom vremenu, ali je vrlo važno sa njim se suočiti, kao i svim dobrim piscima koji se ovde postavljaju“, primetio je Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari