Socijalno-tragični omaž velikom svetskom piscu 1Drama "Vasa Železnova" Foto: Željko Jovanović

Pratimo sudbinu žene koja je mati, a životne okolnosti su je naterale da bude „otac porodice“.

Predstava počinje pričom o njenom dedi, čiji karakter je nasledila, a završava se pričom o unuku, u kome ona pred smrt vidi svetlu zvezdu, kao potvrdu toga da je ono što je radila imalo smisla – tako je umetnička direktorka Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez opisala adaptaciju drame „Vasa Železnova“ Maksima Gorkog, u režiji Zlatka Svibena, juče na konferenciji za medije u nacionalnom tetaru.

Premijera predstave zakazana je za 9. septembar na Velikoj sceni NP.

Složenu adaptaciju reditelja Zlatka Svibena, u čijoj je osnovi druga verzija drame „Vasa Železnova“ iz 1935. izvodi velika glumačka ekipa, različitih generacija, od mladih do doajena Petra Božovića.

Socijalno-tragični omaž velikom svetskom piscu 2
Blagojević i Božović Foto: Željko Jovanović

– Naš najveći kritičar Jovan Hristić rekao je da je drama Maksima Gorkog „Na dnu“ najbolja ikad napisana drama, „Vasa Železnova“ je negde preko puta nje – zapazila je dramaturškinja Slavenka Milovanović i primetila da ju je rad na ovoj predstavi podsetio na dobra stara vremena, kada se ginulo za pozorište.

Reditelj Zlatko Sviben je kazao da mu je ova predstava draga ne samo zbog socijalnog problema, već i porodičnog problema koji obrađuje. On je zapazio da je Maksim Gorki u dramu utkao dešavanja iz svog života, ukazujući na to da je Gorkom otac preminuo kad je bio jako mali, a nešto kasnije ostao je bez majke i bake, pokušao je samoubistvo, a ono što se do osamdesetih nije znalo jeste podatak da su ga otrovali.

– Maksim Gorki je sve to opisao, ali glavna tema moje postavke njegove drame je raspad porodice i sećanje na ono što je nekad bilo. Kanio sam napraviti sve to prema tragedijskom stilu, drama tragedija o stvarima koje se događaju u porodici – kazao je Sviben i dodao da predstava u sebi sadrži rođenje, svadbu, nekoliko smrti, te je na taj način slična antičkoj tragediji.

Glumica Ljiljana Blagojević, koja tumači glavnu ulogu, primetila je da je predstava omaž velikom svetskom piscu i dodala da je uloga Vase Železnove crveno slovo u biografiji svake glumice.

Zahvalnost Narodnog pozorišta lekarima

– Infentivna klinika u Beogradu, naši divni lekari, dobili su karte za različite predstave kao donaciju Narodnog pozorišta i želju da se zahvalimo, dok će i ostale klinike dobiti oko stotinu karata za lekare. Planiramo i jednu predstavu koja će biti igrana samo za medicinske radnike, one koji su se borili u prvoj liniji fronta, zato što želimo da im iskažemo zahvalnost. Da njih nije bilo, ne bi ni nas bilo u ovolikom broju i ovakvom stanju – rekla je Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta.

Autorski i glumački tim

Pored reditelja Zlatka Svibena i dramaturškinje Slavenke Milovanovic, scenografiju u predstvai radio je Miodrag Tabacki, muziku su komponovale Ana Krstajic i Jana Rancic, kostimografiju je uradila Katarina Grcic. Pored Ljiljane Blagojevic i Petra Božovica, igraju i : Gavrilo Stankovic/ Viktor Mustajbašic u altrenaciji lik Kolje, Vasinog unuka, pa Gojko Baletic, Nemanja Stamatovic, Ivan Đordevic/ Bojan Krivokapic, Branislav Tomaševic, Radovan Miljanic, Vanja Milacic, Bojana Stefanovic i mnogi drugi, kao i takode veteranka Rada Đuricin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari