Sopran Nevena Đoković ubedljivo najbolja 1Foto: Promo plakat

Glavna nagrada 19. Međunarodnog takmičenja u solo pevanju „Lazar Jovanović“ ove godine pripala je sopranu Neveni Đoković iz Srbije. Ona je stekla pravo na solistički koncert sa orkestrom na velikoj sceni Zadužbine Ilije M. Kolarca, najavljen za kraj godine i finansijsku nagradu od 500 evra, saopštili su danas organizatori ove manifestacije.

Tri specijalne nagrade, koje dodeljuje Kulturni element, dobili su Barbara Pijetlović (Hrvatska), Marija Jonkova (Velika Britanija/Bugarska) i Ermin Ašćerić (Srbija). Njima pripada novčani deo od 200 evra i organizacija solističkog koncerta na eminentnim lokacijama u Beogradu. Emin Ašćerić dobio je preporuku žirija za učešće u produkciji Operosa opera festivala

Specijalne nagrade AV TIM produkcije, profesionalni studijski snimak dobili su prvonagrađena Nevena Đoković, Ana Pavlov Pervanje (Slovenija), Barbara Pijetlović (Hrvatska) i Ester Čuzdi (Mađarska). Dodeljene su i dve specijalne nagrade, koje dodeljuju Marija Temeši i Ulf Bestlajn, koje su pripale Neveni Đoković i Barbari Pijetlović.

Međunarodni žiri radio je u sastavu: Arijana Điljani Filip (Hrvatska), Tatjana Vasle (Slovenija), Ivana Dimitrijević Aranđelović (Srbija), Maria Temeši (Mađarska), Ulf Bastlein (Austrija), Vesna Šouc i Dragana Radaković (Srbija), Dan Pataka (Rumunija). Devetnaesto međunarodno takmičenje „Lazar Jovanović“, održano je od 10. do 12. juna na Kolarcu. Na njemu je učestvovalo više od osamdeset kandidata iz 13 zemalja, uzrasta od 16 do 33 godine. Tamičenje je bilo otvoreno za publiku.

Osnivač Međunarodnog takmičenja solo pevača „Lazar Jovanović“ je Muzičko društvo „Stanković“. Takmičenje je osnovano 2004. i tokom protekle bezmalo dve decenije postalo je jedno od najvećih i najznačajnijih operskih manifestacija u Jugoistočnoj Evropi. Zbog porasta ugleda i značaja, od 2016. takmičenje se održava pod okriljem Kulturnog elementa – umetničkog udruženja sa sedištem u Beogradu, zahvaljući kome je takmičenje je iz sala muzičkih škola „preseljeno“ na Kolarac.

Takmičenje nosi ime po Lazaru Jovanoviću (1911-1962), poznatom srpskom operskom pevaču, eruditi, velikom poznavaocu umetnosti i kulture, poligloti, prevodiocu operskih libreta i pevane poezije. Bio je prvak Opere Narodnog pozorišta od 1942. i smatra se jednim od najboljih tenora jugoslovenske muzičke scene.

Rođeni Zemunac, iz stare gornjovaroške porodice Lazar Jovanović – Porcija kao apsolvent Mašinskog fakulteta do početka Drugog svetskog rata radio u Komandi vazduhoplovstva. Glas je školovao privatno kod profesora Aleksandra Ruca i svojih prijatelja Žarka Cvejića i Zdenke Zikove. Po prelasku u Beograd 1941. postao je član operskog hora NP, gde je njegov glas odmah zapazio dirigent Stevan Hristić. Posle osam uspešnih sezona u Beogradskoj operi postao je zvezda čuvenih operskih kuća u Rimu, Milanu, Gracu i Beču. Iznenada je preminuo 1962, a do danas je sačuvan samo jedan njegov muzički zapis snimljen privatno u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari