Sopstveni sajmovi u nedostatku glavnog 1

Za Lagunu, kao i za većinu izdavača, oktobar je vrhunac kalendarske godine, a tako je bilo i sada, u okolnostima pandemije, kako u ime ove kuće ističe Tanja Vučković.

„Samo u oktobru imaćemo više od 40 novih sjajnih naslova domaće i svestske književnosti, knjige za mlade i decu. Od autora svetskog bestselera Čovek po imenu Uve Fredrika Bakmana, stiže roman Mi protiv vas, a tu su i knjiga Kako sačuvati zdrav razum u doba podela književnice i aktivistkinje Elif Šafak, i sedmi nastavak serijala Sedam sestara – Izgubljena sestra Lusinde Rajli. Od domaćih autora izdvajamo novu knjigu našeg novog pisca Darka Tuševljakovića, dobitnika Nagrade EU za književnost za roman Uzvišenost“, kaže Vučković.

Pred čitaocima su i novi romani Usamljenost manjine Ivana Ivanjija, Tragovi u snegu Zorana Ž. Paunovića i Španska čizma Vladimira Kopicla, a specijalno za Sajamske dane stiže i knjiga karikatura Dušana Petričića 10, 9, 8, 7… Laguna preporučuje i Knjigu čežnji Sju Monk Kid, roman Gavranov pad Eda Makdonalda (završnica serijala Vranino obeležje), bestseler Dete u tebi mora da pronađe svoj zavičaj Štefani Štal, Kineski vek Volframa Elznera…

U finalu Sajamskih dana stižu i sveobuhvatna biografija Džima Morisona i grupe Dors – Niko se odavde neće izvući živ autora Džerija Hopkinsa i Denija Šugermana, postmoderni istorijski roman Žena francuskog poručnika Džona Faulsa i Kraj smrti Liju Cisina (treći roman trilogije Besede o Zemljinoj prošlosti).

Kako podseća Vučković, Laguna i Delfi knjižare četvrtu godinu zaredom organizuju Sajamske dane u knjižarama, i ta manifestacija se odvijala uporedo sa Beogradskim sajmom knjiga, a u ovim pandemijskim uslovima dobila je primat.

„Ni izdavačima ni čitaocima ništa ne može da nadoknadi neodržavanje Sajma, ali moramo se prilagoditi i naći alternativna rešenja. Sajamski dani Lagune i Delfi knjižara su možda najbolji način, pored velikih popusta na knjige Lagune, Sajamskim danima se priključilo još sto izdavača čije su knjige na popustu.“

A knjižarski lanac, kako navode u Laguni, pre svega je značajan čitaocima, jer su knjižare važna kulturna mesta na mapi svakog grada.

Taj lanac samo u Srbiji broji 50 knjižara, uz još 12 Laguninih klubova čitalaca u regionu (BiH i Crna Gora), najveći je u ovom delu Evrope i knjige čini dostupnim velikom broju čitalaca.

Na taj način i knjige u izdanju Lagune i ali i knjige drugih izdavača nalaze brže i lakše put do čitalaca.

To je misija koja je važna ne samo za Lagunu nego i za razvoj i održanje izdavaštva i knjižarstva u Srbiji.

Tokom proteklog Vulkanovog sajma knjiga Vulkan izdavaštvo pripremilo je nove naslove koji su privukli veliku pažnju čitalačke publike, a tu specijalnu ponudu, kako navodi Marija Mladenović, direktorka marketinga, čine romani naših renomiranih domaćih autora.

Jevanđelje po Jeronimu Muharema Bazdulja – zbirka priča koje govore o ljudskim naravima i životnim usudima i Roman o poraženima Milana St. Protića – pripovest o bivšima, u čijem se središtu nalazi čovek, njegovo dobro i njegovo zlo, a u isti mah, ovo je roman o Beogradu u jednom prohujalom trenutku, kratkom kao treptaj oka.

Tu je i Pesma zovinog pruta Olivere Jovanović, koja je iznenadila čitaoce smeštajući priču u savremene vremenske i društvene okvire, gde ponovo osvetljava ključna egzistencijalna pitanja i daje odgovore koji nas navode da preispitamo dosadašnja uverenja.

Hit iz oblasti beletristike je Instinkt, roman autorke Ešli Odrejn, tour de force koji, stranicu po stranicu, otkriva sve ono o čemu se u porodicama ćuti i vodi čitaoce na hipnotišuće putovanje kroz psihu jedne žene kojoj niko nije spreman da poveruje.

Da najmlađi nisu zaboravljeni pokazuje izdanja iz Vulkančića, u kojima se izdvajaju knjige Bojana Jokanovića Sizifova azbuka: bojanka, 100 Sizifovih pravopisnih pravila III i Neće grom u koprive, koje omogućavaju obrazovanje kroz igru i posrestvom vizuelnog pamćenja.

To što ove godine nije bilo Sajma knjiga, kako navode u ovoj kući, nadomestio je na neki način nedavno završen drugi Vulkanov sajam, koji je održan u skladu sa epidemiološkim merama u knjižarama Vulkan, kao i na dva sajta.

„Na taj način smo po specijalnim cenama ponudili naslove koji su bili popularni u proteklom periodu, nove svetske hitove i bestselere, bezvremene klasike, knjige za decu… Zbog toga verujemo da posledice otkazivanja Međunarodnog beogradskog sajma knjiga zapravo ne postoje. Knjige uvek nađu put do biblioteka kojima su namenjene, a zdravlje naših čitalaca, kao i svih zaposlenih nam je ipak na prvom mestu“, ističe Mladenović.

U svemu tome mnogo znači što Vulkan ima svoje knjižare koje su prisutne na čak 32 lokacije u Srbiji, pa veliki broj ljudi može da pronađe ne samo omiljene naslove u svom komšiluku, već i omiljeno kulturno mesto.

Time se Vulkan, kako navode, veoma ponosi. Za one kojima knjižara nije u blizini dostupna je onlajn porudžbina, a i za te čitaoce redovne su različite akcije na sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari