Spajanje SKC i DKSG brzoplet predlog Ministarstva 1Foto:wikipedia

Nacionalni savet za kulturu izrazio je zabrinutost zbog brzopleto donetog predloga Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o spajanju Studentskog kulturnog centra i Doma kulture Studentski grad.

Svaka od te dve kuće imala je zasebnu i veoma značajnu istoriju o kojoj ne treba posebno govoriti. Dom kulture Studentski grad je u ovom trenutku najaktivnija kulturna institucija na Novom Beogradu, navodi se u saopštenju sa sednice Saveta održane 9. marta.

Poređenje sa centrima u kojima postoji po jedan studentski kulturni centar, što je iskorišćeno kao argument za ovu ideju, ne stoji budući da Beograd ima dva državna univerziteta i veličinom daleko prevazilazi druge centre u Srbiji.

Nacionalni savet za kulturu daje punu podršku urednicima Doma kulture Studentski grad u očuvanju autonomije njihove institucije.

Problematika domova kulture predstavljaće jednu od tema koja će se razmatrati na narednoj sednici Saveta.

Predstavnik Ministarstva kulture i informisanja je na sednici predstavio članovima Nacionalnog saveta dinaminku izrade Strategije razvoja kulture u Srbiji.

Nacionalni savet se, takođe, zalaže za što hitnije formiranje radne grupe koja će izraditi tekst Zakona o pozorištu, koji mora proizaći iz buduće Strategije, radi zaštite scenske delatnosti u nekada razgranatoj, a danas ugroženoj mreži domova kulture, navodi se u saopštenju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari