Spomen bista Žanki u čast 1

Na 130 godina od rođenja i 70 godina od smrti čuvene srpske glumice Žanke Stokić, Veliko Gradište se odužili glumačkoj srpskoj heroni podigavši joj, u gradu gde se rodila, u gradskom parku Spomen bistu.

Loše i kišovito vreme, kome ne priliči ovom dobu godine, nije sprečilo dobro raspoloženje okupljenih u gradskom parku koji su prisustvovali otkrivanju biste. Lepom raspoloženju doprineli su, pored gošći iz Beograda glumica Olge Odalović i Ljiljane Stjepanović koje su dobile nagradu dnevnih novina „Večernjih Novosti“ u vidu Žankine statuete dara grada Požarevca, i igrokaz glumaca Amaterskog pozorišta “Žanka Stokić“ iz Velikog Gradišta, i podsećanje na Živku, Žankinu životnu ulogu koju je baš njoj posvetio Branislav Nušić i koja je obeležila njeno mesto u istoriji srpske glume. Spomenik su u prisustvu predstavnika lokalne samouprave, predstavnika iz Požarevca, Rabrova i Kučeva, mesta značajnih za Žankin život, otkrili predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić i glumice Olga Odalović i Ljiljana Stjepanović.

Pre same ceremonije otkrivanja biste prisutnima su se obratili, najpre direktorka gradištanskog CZK, Branislava Veličković rekavši da u godini kada se obeležava 130 godina od rođenja i 70 godina od smrti slavne glumice, opština Veliko Gradište odlučila je da joj se u rodnom mestu oduži na način na koji ona to  zaslužuje.

– Pozorišna scena Kulturnog centra u Velikom Gradištu sa ponosom nosi ime naše velike glumice  Žanke Stokić i kroz svoj repertoar vraća Žanku  punih 18 godina, a sa Žankom i Nušića. Na taj način čuva od zaborava lik i delo velike glumice i velike ministarke – istakla je direktorka Veličković.

Predsednik opštine Dragan Milić poručio je da, iako je Žanka rođena Gradištanka, ne žele da je prisvajaju kao takvu, već da je ona Srpkinja.

– Mi ne želimo da je prisvojimo, jer Žanka nije ni gradištanska, ni kučevačka, rabrovska i požarevačka, već je Žanka srpska i tako treba ovo posmatrati. U poslednje vreme stalno govorim što i mislim, možda to zvuči i malo subjektivno, da kada je neko delio gde će ko da živi, mi u Velikom Gradištu bili smo malo privilegovani. Imamo reku Dunav, reku Pek koja se uliva u Dunav ovde u Velikom Gradištu, imamo Srebrno jezero, ovaj prelepi park i manifestacije koje se u njemu održavaju. Odavde su verovatno Carevac i Žanka i svi Veliki gradištanci često putovali brodom za Beograd, ovde su se rađale razne ideje i ovde su morali da postanu ono što su postali. Time su preneli ime Velikog Gradišta kroz čitave Srbije, bivše Jugoslavije pa i šire. Naše je da to poštujemo i da te jubileje i dela pamtimo i obeležavamo. Pre dvadesetak godina podigli smo spomenik Carevcu, sada će društvo da mu pravi Žanka, jer smo jednim delom bili grešni proteklih godina. Opština Veliko Gradište je pre nekoliko godina obeležila spomen ploču u kući u kojoj je Žanka rođena, sada se na ovaj način odužujemo našoj velikoj glumici i želimo da ovaj prostor postane park zaslužnih građana Velikog Gradišta – naglasio je Dragan Milić, predsednik Opštine Veliko Gradište.

Dobitnica ovogodišnje nagrade posvećene „Žanki Stokić“ glumica Olga Odalović svojo skromnošću i neposrednošću oduševila je sve prisutne.

– Ako se budemo ponašali kao što se Žanka ponašala u svom vremenu imaćemo velike šanse da sačuvamo glumačku scenu i pozorište. Mislim da Žanka mnogo više zaslužuje od ove biste, jer je ona pisala našu pozorišnu istoriju, bila je stub pozorišta i ostala. Ona sigurno ovaj stup drži i danas i mi treba da ga samo podržimo – rekla je nagrađena glumica i dodala: „Moram da kažem da nas je Žanka dosta obavezala i nas koji smo dobili nagradu koju je pored mene i jedna od dobitnika moja draga koleginica Ljiljana Stjepanović koja je i ovde prisutna. Zaista sam srećna što mogu da podelim ovaj veliki trenutak za mene, ali i za vas, da danas otkrijem ovu bistu Žanke Stokić, jer mnogo je važno  da se ovo ne zaboravi. Mi često umemo da zaboravimo neke stvari i stalno se nešto zaboravlja.Žanka Stokić je nama ostavila u amanet da čuvamo pozorište, da čuvamo glumačku profesiju, koja je danas na nekim klimavim i staklenim  nogama, pa se svako snalazi kako zna i ume u cilju čuvanja pozorišta, a sačuvaćemo ga jedino mi, ako budemo pazili i voleli, kao što ga je Žanka volela i pazila posvetivši ceo svoj život.

Takođe, nagrađena statuetom „Žanke Stokić“, glumica Ljiljana Stjepanpvić u svom obraćanju kratko je rekla: “Ovde nemam šta da kažem. Dođite u 12 sati salu na moju monodramu „Gospođa Ministarka“. Tu ću vam sve reći, poručila je ona pozvavši sve prisutne da dođu na njenu predstavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari