Srbija i Mađarska potpisale Memorandum o razumevanju u filmskom sektoru 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar za ljudske resurse Mađarske Mikloš Kašler potpisali su danas u Budimpešti Memorandum o razumevanju u filmskom sektoru, koji će omogućiti zajedničke projekte, kao i snimanja filmova i serija koji se odnose na važne događaje i ličnosti iz istorije koje spajaju dva naroda.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture, oni su istakli da ovaj Memoranduma potvrđuje obostrani interes za širenje saradnje u oblasti filma između dve zemlje, s obzirom na značaj koji obe države pridaju razvoju i promociji filmske umetnosti.

Kašler je istakao važnost razvijanja ove saradnje, ukazujući da je Mađarska izgradila filmsku industriju u poslednjih petnaest godina, a da zajednička istorija i povezanost u kulturi zaslužuju da se rade zajednički projekti.

U tom kontekstu Gojković i Kašler su razgovarali i o mogućnosti takvih projekata, budući da se u Mađarskoj uskoro snima serija o Janku Sibinjaninu, u okviru koje će biti i epizoda o Beogradu, što može biti prilika za saradnju i snimanje nekih scena i u našem gradu.

Istaknuto je, takođe, i da će Memorandum omogućiti jačanje saradnje nadležnih institucija i organizacija u oblasti filma i očuvanja filmskog i audio-vizuelnog nasleđa, kao štu su Filmski centar Srbije, Jugoslovenska kinoteka sa Nacionalnim filmskim institutom Mađarske i drugih partnera iz Mađarske.

Kao primer, istaknute su Filmske novosti, koje su više filmova, za koje je Mađarska mislila da su izgubljeni, kopirala za mađarsku stranu.

Među prioritetima izdvojeni su i intenzivirnje saradnje pozorišta, kako nacionalnih, tako i mađarskog pozorišta u Srbiji, i srpskog u Mađarskoj, unapređenje na zaštiti kulturnog nasleđa, kao i da se dve zemlje zalažu za nastavak projektne saradnje od zajedničkog interesa u toj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari