Srbija na 18. Bijenalu arhitekture – U refleksijama… na Nesvrstane 1Foto. Relja Ivanić

Srpski paviljon na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji sa izložbom “U refleksijama…” Ive Njunjić i Tihomira Dičića svečano je otvoren 19. maja, a zasnovan je na projektu Sajma u Lagosu jugoslovenskog arhitekte Zorana Bojovića iz 70-ih godina 20. veka, koji je u vreme izgradnje bio simbol nove multinacionalne države i nezavisnosti, a danas je to mesto transformisano u hipermarket za trgovinu sa zapadnom Afrikom, piše SEEcult. org

Autori rada “U refleksijama, 6°27’48.81”N, 3°14’49.20”E” posetili su ranije ove godine taj arhitektonski kompleks da bi se upoznali sa svim promenama koje su se desile, zaključivši da je ta arhitektura resurs za oblikovanje budućnosti – kako su istakli i na otvaranju.

Nakon višemesečnog rada na tom projektu, Dičić je naveo da sada može da kaže da su svi projekti koji su nastali kao proizvod Pokreta nesvrstanih plod međunarodne saradnje koja treba da danas bude uzor u oblikovanju budućnosti. “Pored sajma u Lagosu, projekti u Srbiji koje treba sačuvati, nalaze se pred sličnim izazovima. Promišljena arhitektura je sposobna da podnese izazove koje donosi budućnost, prema njoj se treba odnositi s poštovanjem”, naglasio je Dičić.

Autori su posebno zahvalili Dubravki Sekulić, Branislavu Dimitrijeviću i Ljiljani Bojović, koji su bili sa njima sve vreme kroz istraživački rad i omogućili im arhivski materijal, kao i Departmanu arhitekture Univerziteta u Lagosu, koji im je pomogao u organizaciji istraživanja.

Posebno su zahvalili profesoru Mokoladeu i njegovim studentima, kao i timu za produkciju – Turbini i Object Constructors.

Autori projekta “U refleksijama…” Iva Njunjić (1994) i Tihomir Dičić (1993) završili su master studije na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Iva Njunjić sticala je profesionalno iskustvo kroz arhitektonsku praksu u Beogradu i Parizu, a Dičić u arhitektonskim biroima u Bukureštu i Beogradu. Oboje su učestvovali na međunarodnim i nacionalnim konkursima, na kojima je Dičić dobio i više nagrada i priznanja. Radovi su mu objavljivani u stranim i domaćim časopisima, a izlagao je na izložbama u zemlji i inostranstvu. Aktivista je udruženja Ulice za bicikliste.

Projekat u srpskom paviljonu realizovao je MPU u ime Ministarstva kulture Srbije, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji biće održana od 20. maja do 26. novembra na temu Laboratorija budućnosti – prema konceptu umetničke direktorke i kustoskinje Lesli Loko (Lesley Lokko), navodi se između ostalog na SEEcult. org

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari