Srce Sarajeva za “Pejzaže otpora” i distribucija u Americi 1foto FoNet/SFF

Rediteljka i vizuelna umetnica Marta Popivoda trijumfovala je na upravo završenom 27. Sarajevo film festivalu – njeni “Pejzaži otpora” osvojili su nagradu Srce Sarajeva za najbolje ostvarenje u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma.

A kako Danas saznaje, Marti Popivodi je ovih dana stiglo još jedno, u nizu značajnih svetskih priznanja koje je dobila za ovaj dokumentarac.
Kuća Grasshopper Film otkupila je prava za nebioskopsku i digitalnu distribuciju “Pejzaža otpora” u Americi, koje od premijere na 50. jubilarnom festivalu u Roterdamu prati veliki uspeh, nagrade na Cinema du Reel festivalu u Parizu, u Koreji, na festivalu u Solunu gde su osvojili nagradu Zlatni Aleksandar…

Ovom dokumentarcu, jedna od naših najangažovanijih autorki posvetila je gotovo deset godina rada, i on je komplementaran njenom prethodnom ostvarenju “Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo”, za koje je dobila brojna priznanja na domaćim i svetskim festivalima.

Protagonisti “Pejzaža otpora” su Sofija Sonja Vujanović (Stanišić), Ivo Vujanović i Ivanka Maksović, a priča prati 97-godišnju Sonju, jednu od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu.

Kroz njenu životnu ispovest i revolucionarnu mladost, film beleži svojevrsno putovanje ne samo ovom istorijskom epohom, već i današnjom. Dok Sonja priča, putujemo kroz pejzaže šuma i planina Srbije, kroz blatnjavi teren Aušvica, zabeležene kako izgledaju danas, i njen mali stan u centru Beograda…

Ova izuzetna junakinja o svojoj prošlosti, kako je izjavila Marta Popivoda, govori bez “naknadne pameti”, prenoseći na nove generacije atmosferu snage i hrabrosti koji su iznedrili antifašistički otpor u tadašnjoj Jugoslaviji, a taj ambijent nam je i danas, nažalost, ponovo potreban i globalno, i na ovom našem prostoru.

– Ovaj dokumentarac je mnogo više film o aktuelnom trenutku, nego istorijska priča. Glavno pitanje “Pejzaža otpora” je šta mi kao građani, ukoliko imamo privilegiju da to budemo, možemmo da uradimo danas, povodom savremenih fašizama. Oni možda dolaze u drugim oblicima, ali imaju iste principe kao i ranije. A to su gestovi zatvaranja društva i pokušaja da se ono “očisti” od “drugih”, da bi se postigla “mitska harmonija”.

Idealan primer za to su žičane ograde i zidovi koji se pred izbeglicama grade diljem sveta. S druge strane, pored toga što se film bavi “ženskim licem rata”, pričom i iskustvima žena koje nisu dobile prostor u dominantnom istorijskom narativu, glavna teza koju postavlja i ističe je da je građanski otpor uvek moguć – izjavila je Marta Popivoda.

U autorskoj ekipi “Pejzaža otpora” su i dramaturškinja i koscenaristkinja Ana Vujanović, direktor fotografije Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović, dizajner zvuka Jakov Munižaba, i mikser zvuka uradio Simon Apostolou.

Producenti su Marta Popivoda i Dragana Jovović (kuća “Teorija na delu”), i Jasmina Sijerčić (Bocalupo Films iz Francuske), a podršku su dali Filmski centar Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Medienboard Berlin-Brandenburg, ARTE France – La Lucarn, i CNC – Centre National de la Cinématographie et de l’Image Animée.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari