Srce Sarajeva za “Tranziciju” Milice Tomović 1

Film “Album” turskog reditelja Mehmeta Cana Mertoglua proglašen je za najbolji film 22. Sarajevo film festivala.

U konkurenciji takmičarskog programa bilo je osam filmova regionalne kinematografije, a odluku o nagrađenima doneo je žiri kojim je predsedavao palestinski reditelj Elija Sulejman.

Radnja filma „Album“ prati bračni par bez dece koji priprema fotoalbum sa slikama iz perioda lažne trudnoće napravljenim na plaži, radnom mestu, tokom odmora kod kuće… Oni veruju da će album pomoći detetu, koje nameravaju usvojiti, da ih prihvati kao voljene, biološke roditelje. Naravno, tako će imati i nešto što mogu podeliti sa svojim prijateljima i radnim kolegama.

Specijalno priznanje žirija pripalo rumunskom ostvarenju „Psi“ režisera Bogdana Mirice, a Georgu Visu dodeljeno je Srce Sarajeva za najboljeg glumca za ulogu u ovom filmu o korupciji i borbi čoveka protiv sistema. Irena Ivanova, koja igra u bugarskom ostvarenju “Bezbožnica” proglašena je najboljom glumicom. “Bezbožnica”, koji govori o ženi koja se bavi razanim ilegalnim poslovima i čiju savest ništa ne može da probudi, nagrađen je i sa Počasnom nagradom žirija.  

Srce Sarajeva za najbolji kratki film dobila je “Tranzicija” srpske rediteljke Milice Tomović. Specijalno priznanje žirija za kategoriju kratkog filma pripalo je rumunskom filmu „4:15 poslepodne, smak sveta“ u režiji Gabi Virginia Sargae i Katalin Rotaru, te hrvatskom filmu „Zvir“ u režiji Miroslava Sikavice.

Za ovogodišnji najbolji dokumentarni film Srce Sarajeva pripalo je rumunskom filmu „Samo dašak“ urađenom u režiji Monike Lazurean-Gorgan. Specijalnu nagradu dobio je turski dokumenatrac „Baglar“ u režiji Berke Bas i Melis Birder, dok je specijalno priznanje žirija za najbolji dokumentarni film pripalo ostvarenju “Scream for me Sarajevo” reditelja Tarika Hodžića. Ovaj film dobio je i ngaradu Human Rights. Specijalno priznanje u kategoriji ljudskih prava Human Rights dodeljeno je slovenačkom filmu „Granice“ u režiji Damjana Kozole.

Poslednje, 22. izadnje, Sarajevo film festival završeno je u subotu, dodelom nagrada. Zaljubljenici u sedmu umetnost imali su priliku da tokom devet dana uživaju u više od 200 ostvarenja s festivalskog programa iz 61 zemlje. Brojne programe SFF-a pratilo je čak 100.000 posetilaca.

Nagrada publike za “Neslavno slavnu Florens”

Film „Neslavno slavna Florens“ britanskog reditelja Stivena Frirsa osvojio je Nagradu publike na 22. SFF-u, sa ocenom 4,73. U ovoj istinitoj priči o popularnoj operksoj pveačici Florens Foster Dženkins koja nije imala sluha glavnu ulogu igram Meril Strip. U kategoriji dokumentarnog filma najzapaženiji bio film režisera Tarika Hodžića „Scream for me Sarajevo“, koji govori o Sarajevu pod opsadom i životu i muzici u njemu. Ovaj naslov imao je ocenu 4,99.

Mlada publika izabrala je srpsko ostvarenje „Dnevnik mašinovođe“. Ova tragična komedija u režiji Miloša Radovića koja govori o nevinim ubicama i njihovim životima, ostvarila je ocenu 4,6.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari