Sretenjski orden užičkog pozorišta pripada svakom gledaocu i pregaocu 1Foto: FB/NP Užice

Za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture, a povodom 160 godina od prve predstave, Sretenjski orden prvog stepena dodeljen je Narodnom pozorištu Užice čiji direktor Zoran Stamatović ističe da to priznanje pripada svakom gledaocu, podjednako kao svakom pregaocu u dugoj istoriji užičkog Narodnog pozorišta.

-Pozorište je mesto okupljanja velikog broja ljudi koji se bore da lepom rečju, slikom, kostimom, recitovanjem, plesom, muzikom, dopru do svačijeg srca, učine nas boljim, vrednijim i pametnijim za obavljanje svakodnevnih zadataka, rekao je Stamatović za Danas i podsetio da je užičko pozorište uvek imalo dobru povezanost sa svojom publikom, kazao je direktor NP Užice.

Još od trenutka kada su karte bile besplatne za sve sugrađane, kada je to privreda grada potpuno finansirala, pa do danas, u izmenjenim uslovima, dodaje Stamatović, ima istu misiju i dobru spregu sa svojim gledaocima.

-To se pokazuje na predstavama u sopstvenoj produkciji, ali i na predstavama iz produkcije cele Srbije i regiona, koje učestvuju na našem festivalu „Bez prevoda“, objašnjava direktor NP Užice.

On je istakao da je priznanju koje je užičko pozorište dobilo, doprineo rad mnogih, koji su tu bili kroz 75 godina profesionalnog postojanja ove ustanove, ali i 160 godina od nastanka Teatralnog društva, 1856. godine.

-Srećan sam i zadovoljan što se priznanje desilo baš u ovom trenutku i što uspevamo da dobru tradiciju učinimo još boljom današnjicom, rekao je Stamatović.

NP Užice nikada nije bilo apologetsko pozorište

Jaku vezu sa užičkom publikom i hrabrost koju pozorište pokazuje u radu, Zoran Stamatović objašnjava time što NP Užice nikada nije bilo apologetsko pozorište, već je uvek slavilo prave vrednosti, koje slavi svaki moralan čovek.

-Apologetika bilo čemu, a najviše samom sebi, kao duvanje u sopstvena jedra, nikad nije dala pokretanje napred. Blaga anarhija, kontrolisan rad i tačan cilj uvek dovedu do rezultata, kaže Stamatović, objašnjavajući da se „blaga anarhija“ odnosi na činjenicu da mesto autora, glumca, izvođača, organizatora treba poveriti mladim ljudima punim snage i želje za promenom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari