Srpska akademija nauka i umetnosti najavila rekonstrukciju svoje zgrade 1

Projektna dokumentacija za rekonstrukciju cele Palate Srpske akademije nauka i umetnosti – enterijera i eksterijera, trebalo bi da bude gotova do maja, čime će se stvoriti uslovi za početak radova.

Oni bi trebalo da budu gotovi do 2024. kad se obeležava 100. godišnjica završetka zgrade SANU 1924, prema projektima arhitekata Andre Stevanovića i Dragutina Đorđevića, najavio je akademik Milan Lojanica na poslednjoj konferenciji za novinare u SANU.

Kako je Danasu objašnjeno, projekat finansira Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a rekonstrukciju Vlada Srbije.

Prema rečima akademika Lojanice, koji vodi projekat poveren Birou Kjub partners (Bureau Cube Partners) i njegovim arhitektama Milanu Raškoviću i Miodragu Mirkoviću, to će biti druga rekonstrukcija Akademije u njenom gotovo jednovekovnom trajanju.

Prva je urađena posle Drugog svetskog rata prema projektu ruskog arhitekte i slikara Grigorija Samojlova.

Uz ocenu da je “zgrada danas u neuslovnom stanju, da ima ozbiljne nedostatke u funkcionalnosti i da nije opremljena u skladu sa savremenim zahtevima”, akademik Lojanica najavio je da će predstojeća kompletna rekonstrukcija zgrade u ulicama Knez Mihailova i Vuka Karadžića, uz uvažavanje elemenata od istorijske važnosti, imati “oznake našeg vremena”.

Palata SANU je, inače, pod zaštitom države kao kultuno dobro, a Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 2020. uradio je Projekat restauracije uličnih fasada i rekostrukcije dekorativnih elemenata kupola i markize prema istorijskom stanju, što je objavljeno na zvaničnom sajtu ove gradske kuće.

Najavljujući plan rada Akademije u prvom kvartalu 2022, njen potpredsednik akademik Zoran Popović rekao je da će Odbor SANU za srpsko pitanje nastaviti da se bavi sa KiM i u ovoj godini.

Program naučnih skupova započet sredinom januara na temu Energetski resursi na Kosovu i Metohiji, nastaviće se krajem februara kada će biti reči o ekonomskim, svojinsko-pravnim i demografskim aspektima kosovsko-metohijskog pitanja.

SANU je odredila 9. mart kao datum kada će njen novi dopisni član reditelj Slobodan Šijan držati Masterklas u okviru programa “Susreti sa stvaraocima”.

U Galeriji SANU aktuelnu izložbu Matice srpske “Kolekcija kao ogledalo”, koju je od 23. decembra do sada videlo 15 hiljada posetilaca, krajem marta zameniće postavka “Velikani srpskog građevinarstva – od Indžinirske škole do danas” u čast 175. godišnjice postojanja Građevinskog fakulteta u Beogradu.

Mihalkov u Beogradu?

Do kraja ove nedelje trebalo bi da se zna da li će čuveni ruski filmski reditelj i glumac Nikita Mihalkov 28. februara održati pristupnu besedu u SANU, za čijeg je inostarnog člana izabran prošle godine na izbornoj skupštini Akademije.

Mihalkov, kako je juče rečeno u SANU, trebalo bi da bude gost 50. FEST-a i SANU, ali sve zavisi od situacije sa pandemijom virusa korona.

Pristupne besede ostalih novih članova SANU planiraju se u redovnom terminu u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari