Srpska epska poezija na sceni 1Foto: Jelena Janković

Prvu režiju jednog od najvažnijih savremenih regionalnih autora Jerneja Lorencija u srpskim pozorištima – predstavu „Carstvo nebesko“ – biće premijerno u prilici da vidi večeras publika Bitef festivala.

Metaforično putovanje kroz srpsku epsku poeziju počinje u 20 sati u Narodnom pozorištu gde će biti održan prvi deo predstave, a zatim će publika i bukvalno morati da putuje do Bitef teatra, kako bi odgledala kraj. Ovo će biti nešto kraće epsko putovanje, u poređenju sa dosadašnjim predstavama koje su izvedene na Bitefu (šest ili 24 sata), ali duže u odnosu na prosečne predstave u domaćim pozorištima, budući da će trajati četiri sata.

Slovenački reditelj već je tri puta učestvovao na ovom festivalu sa predstavama „Oluja“, „Pomahnitala lokomotiva“ i „Ilijada“, tako da Bitefova publika dobro zna šta može da očekuje večeras. Tome se verovatno i posebno raduje, budući da su ga za predstavu slične teme („Ilijada“ koja je zasnovana na Homerovom epu) već jednom nagradili. Lorenci se, inače, u svojim režijama često bavi epikom i mitovima, i do sada je na scenu postavio drevne tekstove različitih formi i iz različitih kultura i tradicija – od „Antigone“, „Medeje“, „Orsestije“ i pomenute „Ilijade“ do „Epa o Gilgamešu“ i „Biblije“ (ova predstava je, inače, sinoć izvedena na Bitefu).

– Svaki mit je dinamičan i beskrajno živ, a u nama je ta potreba da se fiksira. Mene najviše zanima međuprostor. Mit nije samo pitanje prošlosti. To je i istorija i mitomanija… i porodični mit. Svako od nas je stvaralac mita i učestvuje u tom procesu. Šta je tu istorija, šta je mit, otkud ta potreba za pričom, gde sam sad tu ja, kako tu ja sebe stvaram… Mit i epika su fenomen jer su živi baš zbog tih različitih pogleda. Oni ne nude jedan pogled, zbog čega uvek izmiču i uvek mogu da se sagledaju na novi način – kazao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Lorenci.

On je istakao da zavidi Srbima na bogatstvu epike. Za njega je, kako kaže, svaka predstava susret.

– Ako uđeš s nekim očekivanjem, izgubiš šansu da nešto osetiš u tom susretu. Mene to zanima i tek ako se nešto tu dogodi, to je uspeh – kazao je reditelj, dodajući da će tek nakon premijere moći da priča da li je tako i bilo.

On je dodao da glumci i dalje probaju, te da oni nisu imali nikakav tekst pred sobom, već samo temu i materijal u vidu narodnih pesama. – To nije kao kada glumac dobije neku ulogu a ja nešto režiram – precizirao je Lorenci.

Inicijativa da Lorenci prvi put režira u Srbiji krenula je od Miloša Latinovića, direktora Bitef teatra, a podrška je ubrzo stigla i od Željka Hubača, direktora Drame Narodnog pozorišta, i kuće koja poslednjih godina, kako kaže Latinović, ima repertoar koji korespondira sa onim što je Bitef festival.

Sam Lorenci imao je želju da se bavi srpskom epikom, a prema Latinovićevim rečima, u Beograd je došao spreman. – Znao je šta želi da napravi i kako to želi da napravi – objasnio je direktor Bitef teatra.

Hubač je dodao da je Loreneci jedan od najautentičnijih reditelja s ovih prostora, koji ima neku čudesnu energiju koju će i publika videti.

– Posle ove predstave više ništa neće biti isto u Drami Narodnog pozorišta – naglasio je Hubač dodajući da je imao punu podršku celog nacionalnog teatra za ovaj projekat. Dejan Savić, direktor ove kuće, rekao je da ova predstava liči na Bitef ali i na Narodno pozorište.

U predstavi „Carstvo nebesko“ igraju: Olga Odanović, Nataša Ninković, Nada Šargin, Hana Selimović, Branko Jerinić, Bojan Žirović, Nikola Vujović, Milutin Milošević i Slaven Došlo. Dramaturg predstave je Matic Starina, a koreograf i asistent režije Gregor Luštek. Scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostime Belinda Radulović a muziku Karmina Šilec.

Reprizna izvođenja zakazana su za 27. i 28. septembar, takođe u okviru Bitef festivala.

Evropska nagrada za pozorište Jerneju Lorenciju

Jernej Lorenci dobitnik je ovogodišnje nagrade Premio-Europa per il Teatro, svojevrsnog pozorišnog Oskara, koju dodeljuje 15-člani žiri iz cele Evrope, a jedan od članova je i Ivan Medenica, umetnički direktor Bitef festivala. On je ovu novost juče i saopštio, objašnjavajući da je Lorenci jedan od šest dobitnika ovog priznanja u kategoriji Pozorišna realnost, koje nagrađuje umetnike koji u Evropi stvaraju najzanimljivije pozorište. Neki od prethodnih dobitnika su Tomas Ostermajer, ali i Jožef Nađ i Biljana Srbljanović. Inače, u kategoriji Gran pri koja se dodeljuje za životno delo ove godine su nagrađeni glumci Džeremi Ajrons i Izabel Iper. Nagrade će im biti uručene početkom decembra u Rimu.

Ko priča o „Olimpu“

Miloš Latinović je govoreći o pripremama za predstavu „Carstvo nebesko“ kazao da je u jednom trenutku sve prepustio Željku Hubaču, direktoru Drame Narodnog pozorišta. „Ja ionako najviše pričam sa političarima. Posebno nakon predstave ‘Olimp’ od kad me češće zovu“, dodao je Latinović. Na pitanje novinara ko ga je tačno od političara zvao, direktor Bitefa je kroz osmeh rekao: „Niko“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari