Srpska filmska koprodukcija “Lepe godine” večeras premijerno u Rimu 1Foto: Promo

Nova koprodukcija Centra za filmsku umetnost Art&Popcorn, film „Lepe godine” (Gli anni belli), u režiji Lorenza d’Amika de Karavala, imaće svetsku premijeru večeras u Rimu, a glavne junake ove nostalgične priče igraju Romana Mađiora Vergano, Maria Gracia Kucinota, Paola Lavini, Ana Padrão i druge zvezde italijanskog filma.  

Producent Miroslav Mogorović (“Strahinja Banović” – Grand Prix Karlovi Vari 2020, “Nije Loše biti čovek”, “Ničije dete”, “Ljubav i drugi zločini”…) srpski je koproducent ove nostalgične komedije o odrastanju:

– Ono što je na mene ostavilo veoma dobar utisak je način na koji se film bavi problemima savremenog društva, a da nas pritom nimalo ne opterećuje jer gledamo tinejdžersku letnju komediju. Situacije u kojima se nalaze glavni junaci filma svi prepoznajemo i zato se lako povezujemo sa njima uživajući u duhovitosti filma. A osim toga, lepo je videti da ima nacija koje devedesete godine pamte sa nostalgijom, kao zlatne godine. Ovo je na neki način i nostalgični film o našoj nedoživljenoj mladosti – kaže Mogorović pred rimsku premijeru ovog ostvarenja.

Lorenzo d’Amiko de Karavalom kako objašnjava, i njegova koscenaristkinja Ane Rita Cicone smestili su priču u devedesete godine XX veka, da bi ispričali priču o pobuni, neuspehu revolucije, krizama, kako društvenim tako i unutrašnjim, ličnim…

– U našoj zemlji to je bilo ratno vreme, te je zanimljivo osvrnuti se na društvene promene koje je Evropa doživljavala, pogledati san o revoluciji i miru iz naše ex- jugoslovenske perspektive. Sa sadašnjim iskustvom 2021. godine, kada znamo kako su svi tadašnji problem eskalirali i kod nas i u daleko privilegovanijoj Evropi. To nas kao gledaoce podstakne da zastanemo i malo razmislimo, ali i dalje ostajemo optimisti jer smo upravo videli odličnu komediju sa puno duha i životne radosti – ističe Mogorović.

Film je nastao u produkciji italijanske filmske kompanije Bendico i italijanske nacionalne televizije RAI Uno, a portugalski koproducent je kompanija Hora Mágica.

Radnja filma smeštena je u leto 1994. nedugo nakon što je formirana nova italijanska vlada. Šesnaestogodišnja Elena (Romana Mađiora Vergano) je pasionirani fan « Nirvane », a sada počinje sa jednakom strašću da prati političke prilike u zemlji i jedva čeka da se pridruži protestima i smeni vlast.

Na njenu nesreću, roditelji imaju druge planove- otac, namrgođeni stari komunista i njegova nežna ali ironična supruga Adel (Maria Gracia Kucinota), odlučni su da nastave porodičnu tradiciju: uskaču u auto i upućuju se u kamp u kome provode leta još od 70-ih godina. No, u kampu ih čeka iznenađenje…

Cela zemlja je na pragu sunčane, blještave i zabavne Berluskonijeve ere, i kamp “Bella Italia” želi da bude sve to u savršenom malom pakovanju, a neočekivani novi poredak koji vlada kampom, u kombinaciji sa pojavom grupe mladih ljudi, daće Eleni šansu da svoje letovanje okrene naglavačke…

Roditelji joj nisu dozvolili da ostane u Rimu i učestvuje u revoluciji, zato će ona dovesti revoluciju u ovu mini-Italiju, i dok Italija još uvek ne shvata kakve se duboke promene dešavaju, Elena će doživeti najuzbudljivije letovanje ispunjeno revolucijama, patnjama adolescentske ljubavi, suzama utopljenim u ogromne sladolede, izdajama uz logorsku vatru, iznenađenjima i – vodenim tornadom….

Srpsku premijeru filma « Lepe godine » gledaćemo ovog leta na Festivalu Evropskog Filma Palić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari