Srpski filmovi na Sarajevo Film Festivalu 1Foto: Sarajevo film (arhiva)

Na Sarajevo Film festivalu, koji se održava od 10. do 17. avgusta, biće prikazno više filmova iz Srbije, a brojni filmski autori i poslenici filma učestvovaće u različitim programima.

Tako će se u glavnom takmičarskom programu naći „Teret“ Ognjena Glavonića, „Banditi u potrazi za mamom“, debi scenariste i reditelja Koste Ristića, imaće specijalnu projekciju u sklopu programa studentskog filma, dok će film „Zlogonje“ Raška Miljkovića biti prikazan u Dečijem programu festivala. Dva ostvarenja – „Okupirani bioskop“ Senke Domanović i „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića su u takmičarskom programu dokumentarnih filmova. Među studentskim filmovima su i: „Najtopliji dan leta“ Maše Šarović i „Jedini“ Nikole Polića, a u programu kratkih filmova za nagrade boriće se i kraki animirani film Neputovanja / Untravel Ane Nedeljković i Nikole Majdaka, mlađeg. U okviru celine Suočavanje sa prošlošću biće prikazna višestruko nagrađivana „Druga strana svega“ Mile Turajlić, koja je i članica žirija dokumentarnog programa. Na Cinelink koprodukcionom marketu takođe će biti predstavljeno nekoliko projekta iz Srbije u fazi postprodukcije, a u programu Talents Sarajevo šestoro je učesnika iz Srbije. Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, biće član ovogodišnjeg Eiroimages žirija.

Tu su i dve srpske manjinske koprodukcije na planu celovečernjeg igranog filma – film „Granice, kiše“ Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, deo programske celine BH program, i „Sam samcat“, novi film Bobe Jelčića, u dva festivalska programa – Takmičarski program – igrani film i BH film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari