Zaposleni u Srpskom narodnom pozorištu na ivici egzistenicije, rade za 45.000 dinara: Ćutanje nadležnih tera ih u generalni štrajk 1foto: A. Mandić

Uprava Srpskog narodnog pozorišta i Dragana Milošević, pokrajinska Sekretarka za kulturu, nemi su na zahteve zaposlenih, iako su po Zakonu, kao poslodavac i osnivač, dužni da otpočnu pregovore danom dostavljanja Odluke o stupanju u štrajk, što je prvi put bilo još 28. februara ove godine, saopštavaju iz sindikalne organizacije Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Na stotine zaposlenih ostvaruje primanja ispod prosečne republičke zarade, a preko sto njih u proseku prima oko 45.000,00 dinara, zbog čega je njihova egzistencija kao i egzistencija članova njihove porodice ozbiljno dovedena u pitanje, dodaju iz sindikata.

Zaposleni će ponovo u sredu, 20. marta od 10 do 11 časova u holu ispred Scene „Jovan Đorđević“, održati drugi po redu štrajk upozorenja, a ukoliko niko od nadležnih ne započne pregovore, što su dužni po zakonu, zaposleni će biti primorani dastupe u generalni štrajk.

– Pored toga, zaposleni rade u nehumanim uslovima bez osnovnih sredstava za rad, a zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, godinama unazad, postojeći poslovi su se odlaskom zaposlenih prebacivali na trenutno zaposlene, zbog čega su ljudi postali preopterećeni i
često ne mogu fizički da odgovore potrebama posla. Na sve ove probleme zaposleni su više puta ukazivali svim nivoima organizovanja
vlasti – kaže se u saopštenju.

Kako ističu, Grad Novi Sad ,,razume i podržava zaposlene,, ali nema ingerencije jer je osnivač Pokrajina. Pokrajina bi isto ,,htela da pomogne, ali nema ingerencije jer se novac obezbeđuje u Republici,,. I Republika bi htela da pomogne, ali ,,ne može jer je Pokrajina osnivač,,.

– Tako dolazimo do začaranog kruga gde bi svi da pomognu i podržavaju sve, ali ne mogu jer je nadležan neko drugi, a položaj same ustanove, kao i zaposlenih je sve gori i gori. Zbog svega napred navedenog zaposleni su uputili i hitan apel predsedniku Aleksandru Vučiću, kao i Maji Gojković, ministarki kulture, da se uključe u rešavanje nastale situacije – piše u saopštenju.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari