Šta gleda na TV Božidar Đurović, pozorišni reditelj? 1foto Screenshot Youtube Fakultet savremenih umetnosti

Televizija je jedan od bitnijih izuma čovečanstva i gotovo je nemoguće zamisliti i jedan savremeni dom koji nema bar jednu „čarobnu kutiju“, koja bi – između ostalog – trebalo da nas istinito obaveštava o stvarnosti u kojoj živimo, edukuje, upoznaje sa najudaljenijim i najlepšim mestima na planeti, predstavlja nam najnovija ljudska otkrića, i vršeći kulturnu misiju ulepšava ljudske živote… Ali, to su samo pusti snovi – kaže Božidar Đurović, jedan od naših najuglednijih pozorišnih reditelja, redovni profesor Fakulteta savremenih umetnosti, prevodilac sa češkog jezika.

– Paradoksalno je da je iz dana u dan sve veće izobilje televizijskih kanala, a da je suštinska ponuda sve manja. Stičem utisak da naše televizije, posebno one sa nacionalnom frekvencijom, nad svojim gledaocima vrše svesnu i sistematsku, a društveno veoma opasnu lobotomiju. Naime, kada gledate njihove informativne i političke emisije, vidite jednu neprepoznatljivu, bestidno i perfidno obojenu stvarnost, a zabavni programi obiluju vulgarnostima i prostaklukom. Neretko pomislim da su „lucidno“ projektovani da zaglupljuju i ponižavaju ovaj narod kako bi bio još podobniji za političku manipulaciju. Istini za volju, i u nekim prošlim vremenima televizija je bila najmoćnije političko sredstvo. Ali, bojim se, nikada u ovolikoj meri i na ovako bestijalan i nemoralan način nije bila u kandžama vlasti. Nesporno je da određeni podobni urednici i novinari, koji su ozbiljni saučesnici u raspada našeg društva, uspevaju da nemile životne istine majstorski pretvaraju u zavodljive i pitke životne laži, te da su mnogi gledaoci dovedeni do izbezumljenosti i ne znaju više šta je istina, a šta je laž – smatra Đurović,

On dodaje da u potrazi za kakvom-takvom istinom i objektivnošću redovno gleda „Pregled dana“.

– Zadivljen sam lapidarnim, hrabrim, povremeno duhovitim i gotovo dijagnostičkim uvodnicima Jelene Obućine. Naša politička i društvena zbilja bila bi gotovo nezamisliva bez „Utiska nedelje“ i odvažne, lucidne, hrabre i maštovite Olje Bećković, kao i „24 minuta“ pronicljivog, ironičnog i šarmantnog Zorana Kesića. Povremeno pogledam neki zanimljiv film, „Trezor“ i „Kulturni dnevnik“ na RTS-u, neku emisiju na televizijama National Geographic, History Channel i Discovery Channel, a najčešće gledam Mezzo live i uživam u muzici i savremenim operskim izvođenjima. Mislim da umereno i selektivno korišćenje televizije čuva naše mentalno zdravlje i zdrav razum – ističe Božidar Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari