Šta kustosiranje može i treba da bude? 1

Šta kustosiranje može i treba da bude? ključna je tema programa međunarodne kustoske radionice za mlade kustose koja će se održati u Beogradu od 7. septembra do 7. decembra, dok je rok za prijavljivanje učešća na njoj 30. april.

Ova edukativna ptaforma   nudi  širok opseg znanja u okviru lokalnog i regionalnog konteksta kroz obimne prezentacije  gostujućih i domaćih kustosa, posete umetničkim ateljeima, vodećim javnim i privatnim institucijama, kolekcijama, kao i studijska putovanja u regionu. Cilj projekta je da kustosku praksu pozicionira u specifičnom regionalnom i međunarodnom okviru, ali i da obezbedi teorijska i praktična znanja u vezi sa osmišljavanjem izložbe i onim šta bi kustosiranje trebalo da bude.Tokom tromesečnog kursa,, međunarodni predavači će predstaviti različite tematske okvire kustoske prakse i pokušati da problematizuju kako one oblikuju i utiču na razvijanje institucija i različitih institucionalnih modela.

Supervizuelna – magazin za savremenu umetnost poslužiće kao platforma za Onlajn zbornik radionice (koji će se na kraju programa realizovati i u štampanoj formi), gde će polaznici kursa objavljivati svoje tekstove koji kritički obrađuju različita pitanja, pojave i događaje u vezi sa savremenom umetničkom praksom, a koji su u vezi sa specifičnim programom i tematskim celinama kurikuluma. Pre završetka kursa polaznici će raditi na predlogu za grupnu izložbu i na idejnom rešenju prateće publikacije.

Umetnik Saša Tkačenko pozvan je da kreira vizuelni identitet projekta, kao i da dokumentuje projekat, od početka, preko izložbe, do finalne publikacije kao rezultat kursa. a Nils Van Tome, direktor De Appel u Amsterdamu institucije koja razvija pionirski edukativni kustoski program od 1994, održaće inauguraciono predavanje u junu o važnosti De Appel kustoskog programa i o tome kako ono oblikuje institucionalni kontekts . Kurs će voditi  gostujući mentori: Dorotea von Hantelman (teoretičar, kustos, istraživač i profesor na Bard koledžu Berlinu; Antariksa (istraživač i jedan od osnivača KUNCI Cultural Studies Center u Jogdžakarti, Indonezija); urednici Flash Art magazina (magazin za savremenu umetnost sa sedištem u Milanu); Tara Mekdauel (profesor i direktor programa kustoskih praksi na Univerzitetu Monaš u Melburnu, Australija); Marija Lind (kustos, pisac i pedagog, direktor Tenstakonsthall u Stokholmu, profesor na Akademiji umetnosti u Oslu); Met Peker (kustos i teoretičar, direktor EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj); Hou Hanru (kustos i umetnički kritičar, umetnički direktor MAXXI muzeja u Rimu); kustoski kolektiv WHW (What, How & for Whom: kustoski kolektiv formiran 1999. godine u Zagrebu – Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović, dizajner i publicista Dejan Kršic); Elena Filipović (kustos i direktor Kunsthalle Basel); dok će spisak domaćih mentora biti uskoro objavljen. Inicijativom Biljane Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom i institucionalnim partnerima poput Muzeja savremene umetnosti, Jugoslovenske kinoteke, Evropski centar za kulturu i debatu – Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj i Muzej Zepter, kurs predstavlja dugoročni projekat s namerom da osnaži mladu generaciju kustosa i stručnjaka akumuliranjem znanja i uspostavljanjem nove mreže i partnerstva kroz program.

Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, Ambasada Švedske, Ambasada Kraljevine Holandije, EU Info Centar; galerije Eugster || Belgrade i Rima, Zepter Hotel. Rezultat konkursa za učesnike na radionici biće objavljen u maju 2018. godine, a detaljnjije informacije o načinu prijavljivanja zainteresovani mogu naći na sajtu  Supervizuelne. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari