Šta nama danas dođe Jugoslavija? 1

Da li kad pomislite na Jugoslaviju i vi prvo pomislite na njenu kulturu i umetnost — i da li se, kad je SFRJ u pitanju, uopšte može govoriti o jednoj, jedinstvenoj kulturi — ili je upravo kultura generisala destruktivni nacionalistički naboj koji je tu državu na kraju razorio? – samo je jedno od pitanja koje će analizirati učesnici tribine „Šta nama danas dođe Jugoslavija?“, u organizaciji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine

Tribina „Šta nama danas dođe Jugoslavija?“ biće održana u okviru programa „Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo“ koji u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od maja 2019. uređuje muzejski savetnik ove institucije, Nebojša Milenković. Tribina je zakazana onlajn, u ponedeljak, 29. novembra, od 18 do 20 časova i moći će da se prati na FB stranici Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Na tribini učestvuju: pisac Miljenko Jergović, reditelj Dino Mustafić, istoričarka Radina Vučetić, novinar Teofil Pančić i politikolog Duško Radosavljević, a razgovor će moderirati Nebojša Milenković, muzejski savetnik MSUV.

„Moj omiljeni umetnik, Jozef Bojs, zastupao je tezu kako umetnik ne treba da bude puki proizvođač estetskih predmeta – već i neko ko kreira složene odnose koji, u krajnjem ishodu, utiču i na promenu samog društva, odnosno ostvarenje utopije društva kao umetničkog dela. Krećući se u proširenom području umetnosti – koje obuhvata vizuelne umetnosti, književnost, muziku i film – kroz ciklus „Socijalna plastika“ namera mi je da u krajnjem ishodu dođemo do odgovora kakva je, i da li uopšte postoji, veza između umetnosti i društva danas. Nažalost, početni zamah poremetila je korona. Tako je i ova Tribina inicijalno trebala da se održi 29. novembra prošle godine… a u nastavku, sledeće, 2022. navedene odgovore potražićemo od samih umetnika“, izjavio je za Danas Milenković.

Da li je SFRJ zbilja bila najautonomnija i najotvorenija ne-komunistička komunistička zemlja na svetu, kako je o njoj 1966. pisao američki magazin Tajm ili je pak reč o zemlji u kojoj su slobodoumne ideje i rigidne i apsurdne zabrane funkcionisale istovremeno?

Može li postojati totalitarna sloboda i da li je Jugoslavija kao država jednostavno odumirala, kako sugeriše istoričar Dejan Jović, uporedo s fizičkim gašenjem njenog „najvećeg sina“ i neprikosnovenog lidera Josipa Broza Tita?

Je li u SFRJ uopšte postojala dugoročna i konzistentna kulturna politika — ili se i odnos prema kulturi i umetnosti menjao zavisno od promena političkog kursa, odnosno spoljašnje i unutrašnje državne politike?

Jesu li Jugoslaviju, pa i njenu kulturu, zaista razorili Slobodan Milošević i Franjo Tuđman ili je u trenutku njihovog dolaska na vlast ta država već bila (klinički) mrtva?

Takođe, kako u kontekstu jugoslovenske kulturne politike – ili kulturnih politika – možemo posmatrati stanje i kulturnu situaciju u državama nastalim nakon njenog raspada? – samo su neke od tema o kojima će razgovarati učesnici.

Zbog epidemioloških mera, tribina se organizuje kao onlajn događaj i moći će da se prati preko FB stranice MSUV: https://www.facebook.com/MsuvNoviSad

Ciklus tribina „Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo“

Tribina „Šta nama danas dođe Jugoslavija?“ je već peta sesija koju Muzej savremene umetnosti Vojvodine organizuje u okviru ciklusa tribina „Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo“. Ciklus je počeo autorskim predavanjem “Socijalna plastika ili Umetnost koja menja svet”, Nebojše Milenkovića o umetnosti Marsela Dišana, Jozefa Bojsa i Endija Vorhola, zatim je  Petar Mitrić održao autorsko predavanje “Socijalna plastika 002 ili Filmovi koji su menjali svet” uz projekciju filma Frica Langa “M – Potraga za ubicom“. Sledila je Panel diskusija „Socijalna plastika 003: Velike izložbe kao polja društvene moći“, a poslednja tribina ovog ciklusa, održana je krajem 2019. godine. Na temu „Socijalna plastika 004: Da li se ovde zaista radi samo o književnosti“, razgovarali su Dragan Velikić, Vladislava Gordić Petković i Slobodan Tišma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari