munje foto Screenshot IMDBFoto: Screenshot IMDB

„U trenutku kada su se „Munje pojavile označile su jedan novi pravac u našoj kinematografiji“.

Glumac Branislav Trifunović rekao je da su „Munje“ za njegovu generaciju bile i ostale kultni film.

– Kao neki znak „prepoznavanja“, a razlog tome su, pored odlične autorske ekipe koja je bila okupljena na ovoj komediji, i sjajna muzika nekih od najboljih bendova iz devedesetih godina, tako da meni lično jako znači taj film. Vrlo me raduje što se ta ekipa ponovo okuplja, i nadam se da će nastavak „Munja“ za današnje generacije tinejdžera postati ono što je za moju generaciju bio prvi film – rekao je on.

Filmski kritičar Borislav Anđelić naveo je da je taj film doneo neki novi pravac.

– U trenutku kada su se „Munje pojavile označile su jedan novi pravac u našoj kinematografiji – to je bila odlična urbana komedija koja je dala neka nova značenja i stvarno je ostavila traga. Imala je svoju publiku, novu urbanu generaciju tinejdžera i ovde i na prostoru bivše Jugoslavije, probudila je neka razmišljanja upravo u tom smislu, zabeležila je ogromnu gledanost u bioskopima, i po meni je snimanje nastavka „Munja“ pozitivan potez – istakao je on.

Kako je rekao, to rade sve svetske kinematografije kad imaju neki hit film, i da ne zna zašto ne bismo i mi.

– Neke replike iz ovog filma i dalje žive u svakodnevnom žargonskom jeziku, i biće lepo da vidimo šta će autori „Munja“ sada da naprave, i kako će publika reagovati na nastavak te priče. Naravno, svaki nastavak nečega što je bilo odlično uvek je mač sa dve oštrice, ali, u svakom slučaju, vredi pokušati, i smatram da je to dobra ideja – dodao je Anđelić.

Novinar i pisac Branko Rosić rekao je da je zanimljivo da se vidi šta će se desiti sa tim.

– Baš sam sad pričao sa prijateljem o zajedničkom prijatelju, za koga smo predviđali da će biti konobar, a on postao veliki hotelijer u Italiji. Uvek je zanimljivo šta će se desiti sa svima nama klincima za nekoliko decenija. Tako će biti zanimljivo i šta će biti sa junacima „Munja“. Recimo, onaj koji pozajmljuje lik Gojku Sisi trenutno žanje uspeh zbog američke serije, ali, šta će biti u „Munjama“ novim? Vlasnik menjačnice, član vlade ili veliki hotelijer kao naš prijatelj. Junaci iz devedesetih oduvek su imali mnogo raznih puteva. Ovi nisu bili skrojeni ni za Hag, ni za vladu, zato smo ih i voleli – poručio je Rosić.

Filmski kritičar Pavle Simjanović rekao je da je „Munje“ bio omladinski film namenjen bioskopskom gledanju.

– U međuvremenu su i tadašnji i sadašnji pametni omladinci izgubili naviku redovnog odlaska u bioskop, a naročito naviku gledanja srpskog filma na velikom platnu (ukoliko nije u pitanju festival), preselivši se ka striming servisima. Opet, moglo bi se desiti da nove „Munje“ postanu filmska verzija Konstrakte, koliko god da je ukucavanje nekoliko cifri u telefon jednostavnije od bioskopskog izlaska. Sa dramske strane, da li ćemo dobiti „Jagode u grlu“ za generaciju X i najstarije milenijalce? Setno-filozofski završetak „Munja“ navodi na tu pomisao. Kao primer sveprožimajućih promena koje su nas zadesile, pre dvadesetak godina Dule Savić je, uz sve diskutabilne ideološke stavove, bio „kul lik“ zgodan za upotrebu, da bi danas bio potpuno izgubljen u beZpućima putinizma. Konačno, „Munje“ su snimane u zemlji kojom vlada apokaliptični režim, da bi bile prikazane nakon njegovog pada. Što bi se reklo, „samo ću da ostavim ovo ovde“ – istakao je Simjanović.

Frontmenka benda E-Play Maja Cvetković navela je da je prvi deo „Munja“ jedan od najznačajnih filmova.

– Prvi film „Munje!“ je jedan od najznačajnijih ostvarenja za nas zato što nas je potpuno izvukao iz demo „opcije“ i plasirao rame uz rame sa bendovima Darkwood Dub, Eyesburn… Imali smo tu sreću da ekipa filma dođe kod nas u studio i izabere pesme za „soundtrack“. U tom momentu, nama je izašao prvi album, a njima je krenuo film. „Munje!“ je imao veliki značaj za nas, prvi film koji nije imao ratnu tematiku i stvarno je eksplodirao u bioskopima. E sad, šta će biti u drugom delu stvarno ne znam, nisam ni čula da će biti drugog dela, ali mislim da bi bilo super da Raša Andrić to uradi – objasnila je ona.

Umetnica Milena Nićić dodala je film „Munje“ lansirao mnogo dobre muzike.

– Kroz muziku iz filma, „Munje!“ su lansirale širem auditorijumu bendove Eyesburn, E Play, Kanda Kodža i Nebojša… a Nikola Vranjković je bio producent za veliki deo pesama sa te kompilacije / soundtracka. Prvi deo je bio totalno ok „gradski“, urban film, zabavan, sa dobrim replikama i fenomenalnom glumačkom ekipom. E sad, kad se pravi drugi deo nikad nisi totalno siguran kakav će biti ishod, posebno sad jer je prošlo dosta godina… Generalno nisam fan nastavaka, s druge strane „Munje! 2“ ću sigurno pogledati, iz prostog razloga što volim Andrićevu filmografiju. Takođe se nadam dobrom soundtracku – navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari