Šta se krije iza fasadne lepote 1Foto: Galerija "Reflektor"

Zanimljiva izložba multidisciplinarne umetnice Tatjane Este, koja je poreklom iz Užica, a živi i radi u Melburnu, otvorena je u užičkoj galeriji „Reflektor“ i može se pogledati do 8. septembra.

To je njena prva izložba u Srbiji i svom rodnom gradu iz koga je najpre otišla u Beograd, a potom je 1994. godine, sa porodicom, emigrirala na Novi Zeland, gde je završila diplomske i master studije na Elam School of Fine Arts, na Univerzitetu u Oklandu. Pre devet godina, preselila se u Australiju i živi i stvara u Melburnu.

Njen rad, čiji je naziv „Bound“, koji čine crteži tušem sa motivima ruku i drugih delova tela, inspirisani Roršahovim mrljama, kao i mreža dugih crnih traka od platna koje povezuju crteže, jednu crnu drvenu stolicu i bele zidove galerije, predstavlja likovni eksperiment o propitivanju psihološkog aspekta potiskivanja i suočavanja sa mračnim stranama našeg uma. S druge strane, kako umetnica navodi, takav način suočavanja ne mora da bude samo individualni, već se može preslikati i na celokupno društvo.

– Ovo je empirijski rad i polazna tačka bila sam ja koja postavlja pitanja jer, ako se suočimo sa sobom, moći ćemo da se suočimo i sa problemima društva. Početna tačka u tom istraživanju bila je Roršahova mrlja, a koristila sam i svoje ruke kao objekat, tako da sam i sebe na taj način ugradila u rad – objasnila je za Danas Tatjana Este i dodala je suština njenog rada u pitanju da li da se suočimo sa negativnim u sebi ili da ga odbacimo.

Iza privida skoro sanitarne lepote, kroz vešto estetizovani kontrast crnog i belog, osim individualnih unutrašnjih sukoba pojedinca, razotkrivaju se izraziti kontrasti i devijacije savremenog društva u kome istovremeno egzistiraju duboke i ekstremne socijalne podele.

– Pokušavam da otkrijem vezu između fasadne lepote, odnosno pojavnosti, i onoga što se skriva iza nje. Na prvi pogled sve to izgleda privlačno, lepo i elegantno, ali kada se bolje pogleda iza toga se kriju mračni i zlokobni tonovi. Postavka istražuje tu našu tamnu stranu i negativni entitet, što može da bude nešto što je lično, ali i ono što je odrednica celokupnog društva, navela je umetnica. 

Tatjana Este je rođena u Užicu, 1974. godine. Njeni radovi su deo privatnih kolekcija u Australiji, Švajcarskoj, Italiji, Srbiji i na Novom Zelandu. Učestvovala je u više pozorišnih produkcija i dizajnerskih projekata. 

Galerija u nekadašnjoj kasarni 

Prvo predstavljanje Tatjane Este srpskoj likovnoj publici usledilo je na poziv Aleksandra Dimitrijevića, akademskog slikara i osnivača novoformiranog Udruženja vizuelnih umetnika Užica, koji je, nakon višemesečnog angažovanja, sa mladim umetnicima uspeo da uredi deo ruinirane zgrade bivše kasarne u naselju Krčagovo i da ga pretvori u galeriju „Reflektor“. U toj galeriji, koja je zvanično otvorena krajem jula ove godine, priređene su četiri izložbe savremenih umetnika iz zemlje i inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari