"Šteta što njemu nije poslužio": Filmadžije o izjavi Putina da "Izazov", u kojem glumi Biković, treba da služi kao inspiracija mladima? 1Foto: Foto: promo, EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT​

Film „Izazov“ reditelja Klima Šipenka u kome glavnog junaka igra glumac Miloš Biković prvo je ostvarenje u istoriji kinematografije koje je snimano u svemiru. Povodom premijere filma koja je održana u Moskvi na Dan kosmonautike. predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je nadu da će film “Izazov” inspirisati nova naučna, kreativna i tehnološka postignuća u kosmičkoj industriji.

Kako piše sajt N1 Predsednik Rusije je istakao da mogućnosti za inovativno poslovanje, za istraživačke timove i ceo sistem pripreme naučnog i inženjerskog kadra moraju biti u skladu sa nacionalnim ciljevima Rusije i težnjama ruske omladine.

Podsetio je i da se starija generacija najverovatnije seća entuzijazma inspirisanog popularnim filmovima i knjigama.

„A danas put ka tehnološkom suverenitetu leži kroz obnavljanje najboljih obrazovnih tradicija. Koristeći najsavremenija rešenja, potrebno je stvarati nešto svoje, što oličava snove mlađe generacije o otkrićima, o podvizima koje mogu naći u svakoj profesiji i naravno u svemiru“, zaključio je Putin.

Tim povodom pitali smo domaće filmadžije kako komentarišu Putinovu izjavu da film “Izazov” treba da posluži kao inspiracija mladima.

Dimitrije Vojnov, dramaturg, scenarista, i filmski kritičar, podsetio je da je Tom Kruz najavljivao prvo snimanje filma u svemiru, u režiji Daga Lajmana, a da su ga Rusi bez mnogo pompe, samo pretekli novim filmom „Izazov“, na sličan način kako su na početku svemirske trke prvi poslali čoveka u kosmos.

– Klim Šipenko će ostati zapamćen kao prvi reditelj koji je snimao u orbiti. Svemir više nema stratešku dimenziju kao pre, ali je i dalje ostao prostor na kom sile mere svoj prestiž, pa makar u formi avanturizma jednog Toma Kruza, Ilona Maska ili Ričarda Bransona. Simbolika prvog filmskog snimanja u svemiru je otud veoma jaka pa nije čudo da privlači i pažnju Vladimira Putina koji je sklon tom hladnoratovskom imaginariju – primećuje Vojnov.

Reditelj Stevan Filipović, kaže da film nije gledao, ali da je skeptičan prema Putinovim preporukama.

– Nisam gledao, ali sama činjenica da Putin nešto preporučuje mi je kao da ajatolah Hamnei ili Kim Džong Un preporučuju film, samo još gore, jer oni trenutno ne razaraju komšijsku državu u krvavom ratu koji su sami izazvali – konstatuje Stevan Filipović.

Boban Jevtić, dramaturg i kreativni direktor Fajerflaj produkcije smatra da bi film možda trebalo da inspiriše Putina.

– Šteta što njemu nije poslužio kao inspiracija da ode u kosmos i oslobodi svet svog prisustva. A sam film meni deluje interesantno, u svakom slučaju, pogledaću ga uprkos preporuci – kazao je Jevtić.

Poredeći tehnološka dostignuća, radio voditelj Igor Brakus prisetio se da je „još davne 2018. godine Aleksandar Vučić, najveći vizionar u novijoj srpskoj istoriji, najavio proizvodnju letećih automobila u našoj napaćenoj zemlji“.

Nažalost, kaže Brakus, do realizacije ovog ambicioznog projekta do današnjih dana nije došlo, pa Lazar Ristovski nije ni mogao da snimi film o tome sa Bikovićem u glavnoj ulozi.

– Razočaran i ljut, mladi perspektivni glumac prihvata poziv sveopšteg svetskog neprijatelja, a nama bratskog ruskog naroda i odlazi u svemir gde snima film „Izazov“ u režiji Klima Šipenka i produkciji Vladimira Putina, koji smatra da novi Bikovićev film treba da posluži kao inspiracija mladima ka novim tehnološkim postignućima u kosmičkoj industriji Rusije – kaže Brakus dodajući da bi sve ovo moglo da iznedri još jedan filmski projekat koji bi inspirisao mlade.

“Nadam da će predsednik Rusije u narednom periodu, zarad inspiracije mladim naraštajima, finansirati i biografsku dramu o sebi samom, u kojoj će ga prvo glumiti ruska nasumice izabrana beba muškog pola, pa Biković u periodu adolescencije, puberteta i sredovečnog života, pa na kraju filma sam Putin – kameo pojavljivanje u sudnici za ratne zločine. Ja bih to gledao“, zaključuje Igor Brakus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari