Večeras premijera "Izazova": Biković otkrio kako je izgledalo snimanje u bestežinskom stanju 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Večeras će beogradsku i srpsku premijeru imati ruski film Izazov, jedan od najiščekivanijih filmova u poslednje vreme, u kome jednu od glavnih uloga tumači Miloš Biković.

Izazov je prvi igrani film snimljen u svemiru, na Međunarodnoj svemirskoj stanici, 400 kilometara iznad površine Zemlje, piše RTS.

Gostujući u Beogradskoj hronici, glumac Miloš Biković je rekao da je za Izazov znao mnogo pre nego što je dobio scenario, i da je film bio „velika vest već u samoj svojoj ideji“.

Večeras premijera "Izazova": Biković otkrio kako je izgledalo snimanje u bestežinskom stanju 2
Foto: Printscreen/RTS

„Pre nego što sam znao da ću da budem deo ovog filma, znao sam da se moj drugar Klim (reditelj) i koleginica Julija spremaju da idu u kosmos, i da snimaju deo koji se tamo dešava. To je bio najteži deo zadatka kada je u pitanju ovaj film, i to je bio događaj. To je centralni događaj u kinematografiji u protekle dve, pet decenija, ne znam kako se to meri“, rekao je Biković.

Premijera ostvarenja pod rediteljskom palicom Klima Šipenka je odlično prošla u Moskvi, a Šipenko je reditelj prvog filma u istoriji svetske kinematografije koji je sniman u kosmosu, odnosno na Međunarodnoj svemirskoj stanici. I sam reditelj je boravio u kosmosu.

„U kosmosu je predivno, savršeno, čarobno, fantastično… Nemam reči kojima bih opisao kosmos. Ni na jednom jeziku – ni na ruskom, ni na engleskom, ni na srpskom. Siguran sam da nema dovoljno reči da bih opisao ono što sam osetio u kosmosu“, objasnio je Šipenko.

Dodaje da, „nažalost, nije bilo vremena za uživanje“, jer je bilo malo vremena, svega 12 dana, da se uradi sve što je bilo planirano.

„Morali smo da radimo neprestano. Osim toga što sam bio reditelj, bio sam i snimatelj, pa i mehaničar kamere, bavio sam se i rasvetom, tako da je sve vreme odlazilo na to. Samo povremeno sam gledao naniže, video Zemlju i shvatao da sam u kosmosu“, ispričao je reditelj.

Miloš Biković tumači jednu od glavnih uloga u filmu, ali nije snimao u kosmosu, uglavnom je snimao u simulatoru. Zašto njegov junak nije otišao u kosmos, kaže glumac – možete saznati od 20. aprila u bioskopima.

„Ja igram hirurga koji treba da izvrši veoma komplikovanu operaciju u kosmosu. U toku filma on se sprema za to, tako da sam prošao deo obuke kroz koju je prošao moj junak“, rekao je Biković, koji nije imao dublera.

„U avionu smo, u bestežinskom stanju, morali da izvedemo operaciju, a pritom samo zaista izvodili proces te operacije onako kako se ona zaista izvodi. Imali smo konsultante…“, dodao je glumac.

Reditelj Šipenko naglašava da se nadao dobrom prijemu kod publike i da je „sve to prošlo euforično“.

„Čim Srbija otvori svoj svemirski program, onda Biković mora da poleti u kosmos jer je već spreman za to, tako da nema spremnijeg Srbina od Miloša“, dodao je.

Beogradska premijera Izazova je u Galeriji 19. aprila, i praćena je premijerama u drugim gradovima.

Izvor: RTS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari