"Što na podu spavaš" najbolja predstava 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine 1foto M. Erdelji

Predstava „Što na podu spavaš“ proglašena je najboljom na 72. Festivalu PPV u Zrenjaninu a njenom reditelju Kokanu Mladenoviću pripala je nagrada za režiju.

Predstava „Što na podu spavaš” po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Kokana Mladenovića, Srpskog narodnog pozorišta (Novi Sad), Dramskog kazališta „Gavela“ (Zagreb), Narodnog pozorišta Sarajevo i MESS (Sarajevo), izvedena je sinoć, sa nešto kašnjenja, jer su glumci iz Sarajeva imali problem sa transportom ali ih nagrade, za najbolju predstavu, režiju, žensku glumu, scenografiju i najboljeg mladog glumca,  nisu mimoišle.

Žiri 72. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine u sastavu rediteljka Anđelka Nikolić, predsednica, dramaturg Svetislav Jovanov i reditelj Patrik Lazić, video je 10 predstava u izvođenju sedam vojvođanskih pozorišta.

Na završnoj sednici, održanoj 24. aprila, doneo je odluku da se nagrada za najbolju predstavu za decu u celini dodeli predstavi „Ne idi daleko” po tekstu i u režiji Tamare Kučinović, Dečjeg pozorišta Subotica, scena na srpskom.

Ravnopravne glumačke nagrade za mušku ulogu odlaze Aljoši Đidiću za ulogu Hendrika Hefgena u predstavi „Mefisto” a za najbolju žensku ulogu Maji Izetbegović, za ulogu Senke u predstavi „Što na podu spavaš“.

Za najbolju epizodnu ulogu nagrada ide Juliji Petković, za ulogu Maše u predstavi „Galeb”, Narodnog pozorišta Sombor.

Za najbolju ulogu u predstavama za decu nagrada je pripala Viktoriji Palfi, za ulogu Majke u predstavi „Ne idi daleko“, po tekstu i u režiji Tamare Kučinović.

Nagrada za najbolju scenografiju ide Marijeli Hašimbegović, za predstavu „Što na podu spavaš“ a nagrada za najbolji kostim Marini Sremac za kostime u predstavi „Mefisto”.

Nagrada „Tihomir Mačković“ za najbolju kreaciju lutaka dodeljuje se Irini Somborac za kreaciju lutaka u predstavi „Pradevojčica“.

Nagrada za najbolju muziku ide Dimitru Andonovskom za muziku u predstavi „Don Žuan”, a specijalne nagrade idu Ani Terek za tekst „Nevidljiva deca“, Tiboru Kovaču i Arminu Ricu za scenski pokret u predstavi „Guskar Matija“ .

Memorijalna nagrada „Ivana Mirkov Vlačić“ za najbolju likovnu obradu predstave dodeljuje se Irini Somborac, za predstavu „Pradevojčica“ po romanu Desanke Maksimović.

Nagrada mladom glumcu, koju dodeljuje Savez dramskih umetnika Vojvodine, po osnovu jednoglasne odluke žirija pripala je Darku Radojeviću za ulogu Bote u predstavi „Što na podu spavaš“.

Nagrade će biti urućene večeras a u čast nagrađenih Crnogorsko narodno pozorište izvešće predstavu „Pokojnik“, u režiji Egona Savina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari