Stolar, pilot, kulturna ikona: Ko je Harison Ford, glumac koji se pet puta našao u ulozi Indijane Džounsa? 1Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Malo ko može da se pohvali time da sa 80 godina vitla bičem u filmu koji će premijeru doživeti na Kanskom filmskom festivalu, a da pritom dobija i posebno priznanje ovog festivala, ali to jeste slučaj sa Harisonom Fordom.

I nije slučajno da je festival rešio da oda priznanje Fordu, jer je on svojevrsna kulturna ikona već manje-više šest decenija, a uloga Indijane Džounsa koju tumači peti put je umnogome zaslužna za to.

Međutim, pre Indijane Džounsa put do uspeha nije bio baš tako lak, jer je Ford čak u jednom trenutku počeo da se bavi stolarstvom kako bi mogao da izdržava porodicu koju su činili supruga i dva sina.

U ovom periodu upoznao je Džoan Didion i njenog muža Džona Gregorija Dana, ali prelomni trenutak je poznanstvo sa producentom Fredom Rusom, koji ga je upoznao sa Džordžom Lukasom.

On mu je prvo dao ulogu u svom filmu „Američki grafiti“ 1973. godine, a potom ga pozvao da čita scenario sa glumcima na audiciji za „Ratove zvezda“ 1977, kada je ipak odlučio da će on biti Han Solo.

Slava je tada već bila zagarantovana, a Ford je postao poznat kao dobroćudni mrgud koji uvek deluje kao da ne želi da bude tu gde jeste, baš poput svog lika iz filma, ali to je samo bio deo njegovog šarma.

Cementiranje pozicije svetske filmske zvezde došlo je nakon uloge Indijane Džounsa u ostvarenju „Otimači izgubljenog kovčega“ 1981. godine, koju mu je dao Lukasov dobar prijatelj Stiven Spilberg, nakon što je Tom Selek odustao od uloge.

Ipak se mora istaći još jedna uloga koja zaokružuje njegovo „sveto trojstvo“, a to je tumačenje Rika Dekarda u filmu „Istrebljivač“ Ridlija Skota 1982. godine kojoj se, baš kao i u slučaju gorepomenutih Hana Soloa i Indijane Džounsa, vratio, doduše samo jednom 2017. godine.

Harison Ford je glumio u akcionim filmovima, dramama, komedijama a oduvek je sa sobom nosio auru nekog ko izgleda mnogo starije i zasićenije nego što zaista jeste, a taj imidž mu se tek sada poklapa sa godinama.

Uprkos tome što je zagazio u devetu deceniju, još uvek nam pokazuje da može da nas oduševi dramskim bravurama u odličnom vesternu „1923″ i da nas nasmeje bez pardona u vrlo dobroj seriji „Terapija“.

Već više od 40 godina, Ford je licencirani pilot i nekoliko puta je pomagao spasiocima u Vajomingu. Bavi se ekološkim aktivizmom i često je angažovan u kampanjama posvećenim ovoj temi.

Dva puta se razvodio, a trenutno je u braku sa glumicom Kalistom Flokhart. Ima četvoro biološke dece, tri sina i ćerku, kao i jednog usvojenog sina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari