"Veliki producenti su otišli u Bugarsku i Rumuniju": Šta je sve uticalo na manje prisustvo stranaca koji snimaju u Srbiji? 1Foto Screenshot IMDB

U vrelim danima ovog leta na lokacijama u Srbiji upravo je završeno snimanje TV serije „Citadel India“, ali nije primećeno puno filmskih ekipa stranih producenata kao nekih ranijih godina, a na manje prisustvo stranaca i njihovih projekata, kako Danas saznaje, ne utiče samo štrajk holivudskih scenarista i filmskih radnika već i veliki porast cena u našoj zemlji.

Prema rečima producenta Aleka Conića, vlasnika „Clockwork Film Production“, on je ovih dana okončao veliki projekat za Amazon Prime, najveću Amazonovu striming mrežu. Reč je o visokobudžetnoj akcionoj seriji „Citadel India“, koju kao reditelji potpisuju trenutno dve najveće indjske zvezde, Raj&DK.

– Oni su autori globalno najgledanije indijske serije ikada, „Farzi“, koja je svetski hit, a ovo što smo mi radili je deo projekta „Citadel“ koji se sastoji od tri serije – „Citadel Amerika“, „Citadel Italija“, i sada „Citadel Indija“. Priča prati tajnu organizaciju koja postoji stotinama godina i čuva ljudsku rasu, i gde god ima velikih problema i turbulencija, agenti „Citadela“ rešavaju te situacije. Žanrovski, ova serija je nešto između Džejmsa Bonda i „Nemoguće misije“ sa Tomom Kruzom, ima puno akcionih scena, a snimali smo u Pančevu, gde smo bukvalno zatvarli po nekoliko ulica, prevrtali kamione, pravili sudare automobila, što je građanima, naravno, otežavalo život, ali smo naišli na fantastičan prijem, svi su bili strpljivi i dobronamerni – kaže Conić.

Snimanje je, kako objašnjava, nastavljeno u Beogradu, na najatraktivnijim lokacijama, u Narodnom muzeju koji će u ovoj seriji videti sto miliona ljudi po svetu.

– Radnja „Citadela“ se ovog puta događa u našem gradu, nismo snimali neku imaginarnu lokaciju, i filmska ekipa se selila od Knez Mihailove, Obilićevog venca i drugih najatraktivnijih mesta u Beogradu, do hotela „Hajat“ i Vojno medicinske akademije. Snimali smo i u Smederevskoj tvrđavi, i u čuvenoj vili Breg, nekadašnjoj rezidenciji Karađorđevića nadomak Smedereva, i ova serija je zaista ogromna promocija našeg grada i naše zemlje. Meni je ovo prvi veliki projekat za američke naručioce, oni su jako striktni, a „Citadel“ je najveća serija koju je Amazon ove godine producirao – navodi Alek Conić.

Ovaj optimizam ne deli „Work in Progres“, najuglednija producentska kuća koja je prva dovela veliki Holivud u Srbiju – Rejfa Fajnsa koji je 2011. na našim lokacijama snimao „Koriolan“, i zahvaljujući kojoj su u Beogradu potom boravile zvezde poput Džerarda Batlera, Vanese Redgrejv, Pirsa Brosnana, Kevina Kostnera, Ejdrijana Broudija, Rejčel Vajs, Džona Kjuzaka, Gaja Pirsa, Džejmsa Flojda, Salme Hajek, Garija Oldmana….

Kako saznajemo u „Work in Progres“, on ovog leta nema ni jedan projekat – zbog štrajka holivudskih scenarista zaustavljeno je snimanje većeg američkog filma koje je bilo zakazano u Srbiji (rigorozni detalji ugovora ne dozvoljavaju da se ime producenta i naslov filma pojavljuju u medijima). Na našim lokacijama bile su isplanirane dve nedelje snimanja, onda bi se ekipa ovog filma preselila u Englesku.
Međutim, kako u „Work in Progres“ ističu za Danas, za njih, ali i za druge naše producente koji posluju sa strancima, mnogo veći problem od štrajka scenarista sada je drastično poskupljenje u Srbiji.

– Mi ćemo ovaj veliki film svakako da snimamo, imamo ugovor, i ovaj štrajk će se u nekom trenutku završiti. Ali, ne znamo šta ćemo dalje, jer smo za velike producente postali mnogo skupi. Previše su skočile cene svega, od daske za scenografiju, hotela, restorana, usluga, do filmskih ekipa. Uradili smo 60 budžeta i niko više da dođe ovde, i zaista ne znamo kad ćemo ponovo da imamo nešto tako veliko, kao što su bili raniji filmovi – objašnjavaju u „Work in Progres“.

– Veliki producenti su otišli u Bugarsku i Rumuniju, koje nemaju uredbu o podsticaju kojom se strancima vraća deo novca koji su potrošili snimajući u njihovim zemljama, ali su one u ovom trenutku za njih ipak znatno jeftinije od nas. Kako sada izgleda, uredba koju imamo i taj podsticaj od trideset odsto koji država Srbijia besprekorno vraća stranim producentima visokobudžetnih filmova, što nam je kao lokaciji donelo dobar glas u Americi i Holivudu, uskoro neće biti potrebna. Jer, i pored tog povraćaja novca ovde gotovo više niko ne dolazi, ili su snimanja na našim lokacijama drastično smanjena. Mađarska je, primera radi, prošle godine od ovog posla imala promet od 600 miliona evra, a nama se sada javljaju samo sitni producenti koji traže budžete, za koje smo takođe skupi – ističu u „Work in Progres“.

Kako u ime Srpske filmske asocijacije za Danas kaže Tanja Mitić, prema njihovim saznanjima, Džonatan Ingliš Balkanic Media uskoro bi na našim lokacijama trebalo da započnu snimanje druge sezone američke hit serije „The Ark“, koja je emitovana na kanalu SyFy. Prva sezona te serije, u kojoj igraju i naši brojni glumci, kompletno je snimljena u PFI studiju u Šimanovcima.

Kada je reč o poskupljenju, kako navodi, Srbija je ipak i dalje atraktivna destinacija za strane produkcije, pre svega zbog lepih lokacija, iskusnih članova ekipa i podsticaja.

– Mi nismo jeftina destinacija za snimanje, ali smo svakako i dalje povoljniji od drugih evropskih zemalja. Treba pratiti i ponudu drugih destinacija koje su u rangu s nama, pre svega u Evropi, i na osnovu toga formirati cene – objašnjava Mitić.

– Strane produkcije prilikom dolaska u Srbiju imaju i troškove putovanja i smeštaja, i taj dolazak bi zajedno sa troškovima produkcije trebalo da bude manji nego da su ostali u svojim zemljama. Domaće servisne produkcije prate situaciju sa cenama usluga, i trude se da sa članovima ekipa i vlasnicima lokacija dođu do kompromisnog rešenja i cene koja će zadovoljiti njihove zahteve, a opet biti povoljna za strane produkcije – navodi Mitić.

Bez obzira na cene, kako objašnjava, za Srbiju i Beograd je važno da i dalje ostanu film friendly destinacije, u smislu odnosa prema produkcijama, otvorene komunikacije, spremnosti da se pregovara i izađe u susret uz poštovanje svih dogovora i neometano funkcionisanje redovnog života građana (saobraćaja, komišiluka, parkinga…).

– Ono što bi posebno doprinelo olakšavanju procesa izdavanja dozvola za snimanje je otvaranje kancelarije za film u okviru grada Beograda koja bi vodila ceo proces izdavanja dozvola i praćenja organizacije snimanja na teritoriji glavnog grada. Svakako da bismo na taj način dodatno podigli nivo glavnog grada kao lokacije za snimanje i poslali poruku stranim produkcijama da ne samo da ih ovde čekaju kvalitetni radnici i uzbudljive lokacije, već i jednostavan i centralizovan sistem kada je u pitanju logistika snimanju na nivou celog Beograda – ističe u ime SFA Tanja Mitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari