Strika fest prvi put pred posetiocima 1

Udruženje „Kreativna oštrica“ nastalo je 2016. godine u Požarevcu sa ciljem podsticanja kreativnosti mladih i prezentacije njihovog stvaralaštva.

Osnivači ovog udruženja su Milena Vukotić, Petar Marinković i Danijel Panić, entuzijasti koji su do osnivanja „Kreativne oštrice“ učestvovali u brojnim projektima i manifestacijama humanitarnog karaktera koje su organizovane u Požarevcu, ali i drugim gradovima širom Srbije i regiona. Petar Marinković i Danijel Panić su požarevačkoj javnosti takođe poznati i kroz rad požarevačkog ska/punk benda „Čvrge“ .

Nadajući se da će svojom delatnošću znatno povećati broj kulturnih dešavanja u Požarevcu i okolini, osnivači udruženja „Kreativna oštrica“ su konkurisali za dodelu sredstava u oblasti kulture na konkursu koji je raspisala Gradska uprava Požarevca. Osmišljen je projekat 1. festivala stripa i karikature u Požarevcu, popularnije nazvan „Strika fest“, koji je ujedno i prvi projekat ovog udruženja.

– Festival će se održati u subotu 17. decembra u holu ispred male sale Centra za kulturu Požarevac sa početkom u 12 časova, a pod pokroviteljstvom Grada Požarevca. Ulaz na festival je besplatan. Biće upriličena izložba radova crtača stripova i karikatura iz Požarevca, Kostolca, Golupca, Niša, Beograda i Novog Sada. Pored izložbe, svi zainteresovani se mogu prijaviti za učešće u radionici stripa koju će održati strip crtači iz niškog udruženja „Čaj… odličan“. Više su nego dobrodošle prijave za učešće dece predškolskog i školskog uzrasta, ali i starijih sugrađana, koji do sada nisu prezentovali svoj talenat. Početak radionice zakazan je za 14 časova, otkriva nam jedan osnivača ovog udruženja Danijel Panić.

Svi ljubitelji i kolekcionari stripova biće u prilici da učestvuju u berzi starih izdanja, dok će se takođe moći pribaviti i nova izdanja stripova koja će biti izložena na štandovima prisutnih domaćih izdavača.

Elektronski bilten

Festival će trajati do 18 časova, a za kraj ovog projekta zamišljeno je izdavanje elektronskog biltena sa najuspešnijim radovima stripa, nastalim na održanoj radionici. Udruženje „Kreativna oštrica“u narednom periodu planira da organizuje izložbe, predstave, projekcije filmova, koncerte, izdavanje romana i zbirki pesama mladih autora i pokretanje par muzičkih festivala po uzoru na ostale gradove u Srbiji i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari