Stvaranje mladih građana otvorenih za sve kulture 1Foto: Una Miletić

Nema barijera kada je umetnost velika i dobra, bez obzira da li je osmišljena za najmlađe ili neki drugi uzrast.

Mi kao građani celog sveta moramo imati uvid u sve kulture i umetnosti. Moramo da stvaramo mlade građane koji vide sve i prirodno biraju svoj afinitet prema onome što ih ispunjava – kazao je Aleksandar Nikolić, v. d. direktora Malog pozorišta „Duško Radović“, danas prilikom popisivanja protokola o saradnji između dva dečija teatra – Samarskog pozorišta lutaka iz Rusije i Malog pozorišta „Duško Radović“, u čijim se prostorijama odvila i konferencija za novinare.

Pored potpisivanja protokola na konferenciji je predstavljeno i gostovanje Samarskog pozorišta sa predstavom „Patuljak Nosonja“ po tekstu Vilhelma Haufa u režiji Igora Ignatijeva. Predstava je igrana juče, a izvodi se i danas u podne.

Nikolić je najavio i nove projekte Malog pozorišta u novoj, jubilarnoj sezoni.

– Ovo je sedamdeseta godina postojanja pozorišta i jubilarna sezona. Uzbudljivo je kreirati repertoar u novoj osmoj deceniji. Sledeća sezona će biti organizovana kao putovanje oko sveta u nepoznate krajeve – ukazao je on.

Olga Dikušina, direktorka Samarskog pozorišta, istakla je da je veoma srećna što je sa ansamblom došla u ovo pozorište i da su pre toga imali priliku da učestvuju na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici. Ona je naglasila da njihovo pozorište ima veliki broj gostovanja svuda po svetu.

– Radujem se u penzionerskim godinama što sam ovde. Ništa slučajno nije u životu. Trideset godina traje moja saradnja sa ruskom kulturom i ruskim pozorištima, a posebno mi je drago što je to krunisano potpisivanjem ovog protokola o budućoj saradnji – ukazao je Slobodan Marković, osnivač i dugogodišnji direktor Subotičkog festivala, i dodao da je preko trideset profesionalnih pozorišta Rusije gostovalo na Festivalu u Subotici, ali i obrnuto.

Poruka za decu: biti ljubazan i saosećajan

– „Patuljak nosonja“ je nevaspitani dečak, koji je kažnjen za svoj bezobrazluk tako što je pretvoren u nakazu. A da bi ponovo postao ono što je bio, prolazi kroz mnoge teškoće. Glavni lik uči da ne osuđuje ljude po njihovom izgledu, da bude ljubazan i saosećajan, da poštuje ljude zbog njihovih postupaka, a ne na osnovu izgleda – rečeno je o predstavi koja je rađena po priči Vilhelma Haufa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari