Subjekat i objekat - kalendar za 2018. 1

Izložba „Subjekat i objekat“ umetnika Vladimira Nikolića biće otvorena do kraja januara u Galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja Akademija, a tokom njenog trajanja zainteresovani će moći da kupe kalendar ove institucije i istodobno, originalnu umetničku grafiku.

Naime, „Centar“ od 2000. godine istrajava u svom zanimljivom izdavačkom projektu kako bi popularizovao kulturu kroz formu upotrebnog umetničkog predmeta. Mogućnost da se kalendarijum po isteku tekuće godine može odstraniti i grafika ostane trajno umetničko delo, čini ovu ediciju posebnom.

„Njena prvobitna funkcionalna primena metamorfuje se u estetski i umetnički vrednovano delo“, kažu u „Centru“.

Dosad su izvedena dela umetnika različitih generacija poput Vladimira Veljaševića, Srđana Đileta Markovića, Bore Iljovskog, Miodraga Rogića, Dušana Otaševića, Predraga Neškovića, Marije Dragojlović, Zorana Naskovskog, Vladimira Perića, Ivana Šuletića, Dobrivoja Bate Krgovića. Ovoga puta, za 2018, to je originalna grafika Vladimira Nikolića pod nazivom „Subjekat i objekat“, u tehnici sito štampe i u ekskluzivnom tiražu od 100 primeraka.

Uslovno rečeno, motiv kalendara čini izdvojen frejm iz Nikolićevog video-rada predstavljenog na izložbi Voice-over 2009. u Salonu Muzeja savremene umetnosti. „Slika“ u kojoj amblematične panele modernističkog slikarstva crni kvadrata i crveni pravougaonik pridržavaju Nikolićeve ruke, tako da ga oni maltene zaklanjaju, naslanjaju se na ranije preokupacije ovog autora a to su najčešće – obesnaživanje mističkih svojstava autoriteta, uz cinično skretanje pažnje na njihovu apsurdnost.

Nikolić se najčešće izražava video-performativnim umetničkim govorom, najneposrednije komunicirajući svoju zamisao sa auditorijumom. Tako je u Ritmu (2001), ispitivao mehanizme ritualnog potčinjavanja religijskom autoritetu, a u Godišnjicama smrti (2004) autoritet umetničke tradicije oličene u kultu Marsela Dišana. Zanimljivo je da se njegov rad „Kraj sveta“ nalazi u još jednom kalendaru koji promoviše savremenu umetnost. To je Kalendar kolekcije Oktobarskog salona za 2018, koji predstavlja Kulturni centar Beograda, a Nikolićev rad „ilustruje“ jun mesec.

Vladimir Nikolić rođen je 1974. u Beogradu. Diplomirao je na FLU u Beogradu 1999. godine. Nakon studija pohađa Školu za istoriju i teoriju slike pri Centru za savremenu umetnost Beograd. Magistrira 2005. na FLU, doktorira 2016. godine na istom fakultetu.

Koristi video kao svoj primarni medij i od 2001. izlaže na međunarodnim i domaćim i grupnim i samostalnim izložbama. Svoju umetničku praksu usavršava na rezidencijalnim programima u Njujorku, Parizu, Marseju, Rimu, Guandžou, Stokholmu i Ljubljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari