Subotica: Svetosavska nedelja od 21. do 27. januara 1Foto: J. Patarčić

U organizaciji Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava”, Svetosavska nedelja održaće se od 21. do 27. januara u Zadužbini Dušana Radića, a obeležiće je izložba slika, književne večeri, duhovna tribina, monodrama i Svetosavska akademija.

Svetosavska nedelja je kulturno-duhovna manifestacija koju Srpski kulturni centar „Sveti Sava” organizuje od 1991. godine. Ovogodišnja manifestacija je jubilarna, 30. po redu, i koncepcijski se neće mnogo razlikovati od prethodnih.

Iz poznatih epidemioloških razloga, organizatori najavljuju da će ove godine izostati tradicionalni Svetosavski bal, ali će veliki broj učesnika, gostiju i tematska raznolikost, učiniti bogatom i ovu Svetosavsku nedelju, koja ima za cilj da afirmiše srpsku duhovnost i kulturu.

Svi najavljeni programi će počinjati u 19 časova, a u svečanoj sali Zadužbine Dušana Radića biće obezbeđeno 40 mesta za sedenje, te organizatori pozivaju zainteresovane da prijave svoj dolazak na broj telefona 024/601-833, svakog radnog dana od 8 do 14 časova.

Svetosavsku nedelju svečano će otvoriti beseda Vladike bačkog Irineja, u petak, 21. januara, a prisutnima će se obratiti Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice i Mile Tasić, predsednik UO Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava”.

Nakon toga biće upriličena izložba slika „Utočišta” autora Dragana Bartule, koju će otvoriti slikar Danilo Vuksanović.

U subotu, 22. januara, na programu je književno veče, na kojem će biti predstavljena knjiga „Onamo namo: Portreti i pesme” Matije Bećkovića, koji će biti i gost večeri.

Književno veče biće na programu i u ponedeljak, 24. januara, kada će biti predstavljena knjiga „Idi za sobom: Tragovima srpskih putnika na stazama Svete zemlje” Borisa Subašića, a uz autora, gosti večeri biće Borislav Čeliković, urednik Službenog glasnika, i Petar Arbutina, izvršni direktor Službenog glasnika

Duhovna tribina po blagoslovu Vladike bačkog Irineja održaće se u utorak, 25. januara.

Svetosavska akademija biće upriličena u sredu, 26. januara, a učestvovaće mešoviti hor Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava” i učenici Gimnazije „Svetozar Marković“.

Program su pripremili Nemanja i Nataša Mandarić, Sanja Vujačić, Jelena Strelarac i Sava Samardžić.

Manifestaciju će u četvrtak, 27. januara, zatvoriti monodrama „Beseda o optimizmu” Vladike Nikolaja Velimirovića, u izvođenju glumca Miloša Stankovića.

Sve programe zainteresovani će moći da pogledaju i na Jutjub kanalu Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari