Subotička "Tresherica" privukla brojne umetnike: Građanima ponuđeni garderoba, bedževi, šolje 1Aleksandar i Albert Topić. foto: Natalija Jakovljević

Ulični market „Tresherica“ privukao je ove godine veliki broj alternativnih izlagača i kreativaca na čijim su štandovima Subotičani mogli da pronađu nesvakidašnje domaće proizvode, a jedni od njih su braća Topić koji dizajniraju garderobu, bedževe, šolje, nalepnice, kojima se šalju veoma smele, ali i bezobrazne poruke.

Subotičanin Aleksandar Topić, koji trenutno živi i radi u Novom Sadu, zajedno sa svojim bratom Albertom, planiraju svoje proizvode u koncept radnjama širom Srbije, a ovim poslom se uspešno bave duže od 10 godina.

Aleksandar dizajnira bedževe, nalepnice, minđuše, šolje, a njegov brat se bavi dizajnom majica, haljina, čarapa, šorceva, cegera, topova, a svi proizvodi kriju neuobičajene poruke.

Prema Aleksandrovim rečima, Albertov dizajn je malo bezobrazniji i direktniji i vezan je za strit art, dok je njegov dizajn više vezan za parole, ilustracije i za neke tematske priče koje se zaokružuju kroz set bedževa ili nalepnica.

Subotička "Tresherica" privukla brojne umetnike: Građanima ponuđeni garderoba, bedževi, šolje 2
Foto: Natalija Jakovljević

„Ono što nas razlikuje je publika. Moja je blago infantilnija, malo starija, dok je njegova urbanija, mlađa populacija koja prosto voli nekako da pokaže svoj bunt“, objašnjava Aleksandar za Danas.

Kako navodi, možda najupečatljivije poruke već više godina su majice sa natpisom „Druže“, a ono što su noviteti ove godine su natpisi poput „Fuj ljudi“, „Uvek kasnim“, i „Ako želiš da mi praviš scene, neka budu porno“, i druge.

Na pitanje da li se može živeti od ovog posla, Aleksandar kaže da ima status samostalnog umetnika u Novom Sadu i da je ovo njegov potpuni prioritet – da vodi brend.

„Može da se živi od ovoga, ali ne mogu da kažem da su to neke velike širine. Sve to ima svoje poteškoće, svoje začkoljice, zareze, tako da, kao i u svakom preduzetništvu, ima svoje uspone i padove“, napominje.

Dodaje da je njegov zadatak da pravi i samostalne izložbe pa je potpuno fokusiran na stvaranje, građenje brenda, crtanje, s obzirom na to da je to i završio.

Što se tiče njegovog brata Alberta, on je asistent na Fakultetu tehničkih nauka, na smeru arhitektura.

„Njemu građenje brenda nije toliko prioritet, ali je i te kako njegova velika ambicija, a možda je u malo boljoj poziciji pošto u finansijskom smislu, može to da pokrije sa više strana“, kaže naš sagovornik.

Na Tresherica marketu su, osim njih, izlagali i drugi brojni umetnici i kreativci, a među njima su bile i lampe koje se prave od kartona, drveta, i led traka, a svaka lampa ima svoju priču.

Svoj štand je imala i Subotičanka koja pravi garderobu i kožne stvari poput torbica, novčanika, papuča, dok garderobu, koja je za svakodnevno nošenje, pravi od pamuka.

Posetioci su mogli da kupe i predmete od metala, prirodnu kozmetiku, sveće, plakate umetnika, biljke, i mnoge druge stvari.

Ulični market „Tresherica“, šesti po redu, ove godine je održan u sklopu proslave Dana grada Subotice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari