Sudbina žene u žrvnju novca, morala i erosa 1Foto: Stanislav Milojković

Premijera predstave „Nečista krv“, po motivima romana Borisava Stankovića, a po tekstu dramaturškinje Maje Todorović i u režiji Milana Neškovića, biće izvedena u petak u Narodnom pozorištu – saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije. Reprize predstave zakazane su za 21. i 22. april.

Predstavu je dramatizovala Molina Udovički Fotez, a uloge u predstave tumače glumci: Jovana Stojiljković, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Nenad Jezdić, Dušanka Stojanović Gild, LJiljana Blagojević, Radmila Živković, Tanasije Uzunović, Pavle Jerinić, Zlatija Ocokoljić Ivanović, Nikola Vujović, Stefan Kalezić, i operski pevači Nebojša Babić i Vladimir Andrić.

– Žena koja pokušava da dođe do slobode, u društvu koje je patrijarhalno, jeste ono što je i danas aktuelno u vezi s ovom predstavom. Ne mislim da su samo muškarci postavili to društvo, već i same žene nemaju svest o tome koje su slobode u stanju da dosegnu – istakla je dramaturškinja Maja Todorović, i ukazala da s obzirom da potiče iz Crne Gore njoj je potpuno jasan postulat „gde je ženi mesto i šta se od nje očekuje“. Upravo zbog toga je Sofku videla kao priliku da se bavi oslobađanjem žena, ali ne samo od „muškog terora“ već i od njihovih društvenih predubeđenja.

– Pronalaženjem pozicije žene i njene želje za slobodom, nije samo pitanje muškog i ženskog, već društva koje nam kroz tradiciju nameće stege zbog kojih u sebi zaboravljamo ko smo mi i šta mi želimo da radimo u životu – objasnila je Todorović i dodala da je za nju kao pisca veliko zadovoljstvo kada vidi kako glumac doživljava i proživljava ono što je napisano, ali i način na koji tekst dobija „život na sceni“.

Reditelj Milan Nešković misli da je delo „Nečista krv“ u našem diskursu uvek skrajnuto, jer nikada nije u prva tri književna izbora, a moralo bi da bude.

Dramaturškinja predstave Molina Udovički Fotez ukazala je na to da predstava nema jezik starog Vranja i da je Todorović izvukla ono univerzalno iz romana, zbog čega je i sam roman, iako lokalni, imao velikog uspeha i prevođen na svetske jezike.

– Reč je o sudbini jedne žene koja je u žrvnju sila poput novca, morala, ali ne onog univerzalnog već onog „šta će reći grobovi na groblju“ tačnije – šta će reći svet. Treća moćna sila kod Stankovića je eros u smislu i ljubavi i strasti. Ovde se sve to prelama preko jedne ženske sudbine, ali i ostalih likova u romanu, jer se svi oni zajedno nalaze u tom žrvnju moćnih sila i pokušavaju da sa njima izađu na kraj – kazala je Udovički Fotez.

Glumica Radmila Živković rekla je da igra „devojku Bore Stankovića“ koja je bila njegova lična terapeutkinja, maserka koja ga je „naučila pameti“ da napiše ovo delo posvećeno ženama“. Naučila ga je da sagleda šta se to „mučenim“ ženama dešava, ubeđujući ga „raznim metodama“:

– Zaljubljenik sam u Boru Stankovića, jer on je pisac budućnosti, jer je posle toliko godina aktuelan i tek će biti jer se ovo čudo sa ženama nikada neće smiriti – istakla je Živković i povodom njenog lika, „Borine devojke“, ukazala je da je ona bila toliko samosvesna i hrabra da je mogla da vodi svoj život kako želi.

Ivana Vujić, upravnica Narodnog pozorišta, konstatovala je da se Stanković, kao i Crnjanski, bavio ženskim likovima, pravima i slobodama žena.

Inače, roman „Nečista krv“ objavljen je 1910. godine i odmah proglašen za remek-delo srpske književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari