Suncokreti su cvet Roma 1Foto: Matthias Reichelt

Izložba „Dogodilo se“ prva je retrospektivna izložba austrijske umetnice Sejike Stojke u Španiji.

NJen domaćin je nacionalni muzej Reina Sofia. Stojka je rođena u Kraubatu 1933, a preminula je u Beču 2013. godine.

Kako organizatori izložbe navode, delo Sejike Stojke jeste nesvakidašnje svedočanstvo kako zbog svoje izuzetnosti tako i zbog umetničke upečatljivosti.

Stojkine slike potresno su svedočenje o genocidu nad Romima u nacističkoj Nemačkoj.

Tokom Drugog svetskog rata Sejika Stojka je uspela da preživi tri koncentraciona logora – Aušvic Birkenau, Ravenzbruk i Bergen Belzen. Kad su je deportovali, imala je samo deset godina. Ali, tek 40 godina kasnije usudila se da ono što je preživela prvo pretoči u reči, a tek onda u crteže i slike.

Stojkino delo pomoglo je da se razobliči rasni progon Roma tokom tridesetih i četrdesetih godina.

„U Austriji je preko devedeset odsto populacije Roma i Sintija ubijeno u genocidu“, navodi u katalogu izložbe Gerhard Baumgartner.

Prema njegovom mišljenju, teško je utvrditi tačan broj žrtava budući da su i u ostatku Evrope romske zajednice bile slabije organizovane od jevrejskih, ali stručnjaci navode da je pobijeno između 220.000 i pola miliona Roma.

Stojka kroz svoje upečatljive slike beleži sećanja na ono što se dogodilo u koncentracionim logorima kroz čije je strahote prošla, ali i srećne životne trenutke koje je proživela pre i posle strahovlade nacionalsocijalista. Zanimljiva je činjenica da je između 1990. i 2012. naslikala više od hiljadu crteža i slika.

Nakon oslobođenja i izbavljenja iz koncentracionih logora Sejiki Stojki i njenoj majci trebalo je tri meseca da stignu do Beča.

„Suncokreti su cvet Roma“, zapisala je umetnica na čijim slikama su biljke, voće i povrće, kipovi Majke Božije česti motivi koji, prema rečima same umetnice, ukazuju na svetlost. Postavka je otvorena do 23. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari