Sutra počinju 28. Raške duhovne svečansti 1Foto: RDS/Promo

Kulturna manifestacija koja se održava tradeicionalno od 15. do 19. avgusta biće otvorena  sutra uveče.

Ovogodišnji slogan, a svake godine je drugačiji, glasi”, „Na tri koraka od vrha neba“.

– Reč je stihu iz pesme Vaska Pope. Poetski, duboko misaon i pomalo paradoksalan poslužio nam je da istaknemo kulturni prostor na kome se nalazimo, Dolinu srpskih kraljeva od Studenice do Sopoćana, i mesta koja su, ako tako mogu da kažem, u stalnom i neposrednom dodiru sa nebom, mesta koja inspirišu i obavezuju. A ova tri koraka su naše Raške duhovne svečanosti i sve ono što predstavljaju na kulturnoj sceni Srbije danas” , kaže za Danas umetnički direktor RDS Nikša Barlov.

Organizatori obećavaju da će i ove godine publici predstaviti vrhunske književne, pozorišne, muzičke i druge sadržaje, tematski raznovrsne, sa gostima iz zemlje i sveta.

Biće proglašen dobitnik uglednog priznanja „Stefan Prvovenčani“ koje se dodeljuje za izuzetan doprinos srpskoj kulturi.

– Imamo posebnu čast da ugostimo jednog od najznačajnijih svetskih gitarista Tomija Emanuela , vidimo dve izuzetne monodrame „Petrijin venac“ i „Knjiga o Milutinu“, predstavimo novo izdanje „Mladića iz Raške“, Milisava Savića i  ovogodišnjeg NIN-ovog laureata, Milenu Marković, ukazuje Barlov koji dodaje da će RDS ove godine biti završene koccertom regionalne Zvezde Darka Rundeka.

Ceo program može se videti na linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari