Sve što niste ni znali da želite da znate o roditeljstvu danas 1

„Knjigaonica“ je nova edicija Službenog glasnika namenjena „roditeljima sa čitalačkim navikama, hrabrim da ispituju stvarnost, poštuju umetnost, shvataju značaj kulture u odrastanju svoje dece“.

Urednik edicije je Vesna Smiljanić Rangelov, a prvi naslov objavljen u ovoj ediciji je knjiga Jovane Papan „Politika za decu – sve što niste ni znali da želite da znate o roditeljstvu danas“, koja je juče predstavljena u Klubu-knjižari Službenog glasnika.

U knjizi su, prema rečima same autorke, „sakupljeni tekstovi nastali u rasponu od 12 godina – od 2005. do 2017, kad su je kao novopečenog roditelja ‘dečije’ teme zainteresovale sa kulturološkog, društvenog i političkog aspekta jer je, našavši se u svetu igračaka, crtanih filmova i vaspitnih trendova, shvatila koliko se kroz te naizgled trivijalne fenomene prelamaju aktuelne ideološke i političke agende“. Jovana Papan je urednik sajta za roditelje Detinjarije, ima diplomu Fakulteta muzičke umetnosti i radno iskustvo novinara, urednika i kolumniste u časopisima za decu i roditeljstvo, kao i u NIN-u.

– Ovo nije knjiga koja uči decu kako bi bila gora od nas, nego otvara prostor za razmišljanje koje nije tipično za ovo vreme. Ovo je knjiga o odnosu prema deci i roditeljstvu sagledana u totalitetu odrastanja, nastala sa željom da proširi polemiku šta je to razvojna psihologija – rekao je Petar V. Arbutina u ime izdavača o knjizi „Politika za decu“.

Jovan Mirić, profesor razvojne psihologije na Filozofskom fakultetu BU, ocenio je da je reč o „izuzetno bogatom štivu u kome se prepliće više naučnih disciplina“, ali da je teško odrediti žanr ove knjige.

– Tekstovi Jovane Papan objavljivani na sajtovima Nova srpska politička misao i Detinjarije ličili su na hronologiju. Ovako sakupljeni u knjigu liče na dijagnozu. Ako je ova knjiga o roditeljstvu, deci i pratećim institucijama dijagnostika stanja, onda ona pokazuje da se nalazimo u trendu poslednjih vremena – naglasio je profesor Mirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari