Svečano otvoren 15. Beogradski festival igre 1Foto: BFI

Petnaesti Beogradski festival igre, svečano je otvoren sinoć u Sava Centru nastupom izraelske kompanije „Vertigo“, koja se domaćoj publici predstavila komadom „Jedan, jedan i jedan“ u koreografiji Noe Verthajm.

Nakon spektakla trupe iz Tel Aviva, koja je po prvi put gostovala u našem regionu, organizatori Beogradskog festivala igre i generalni pokrovitelj festivala kompanija Vip mobile, priredili su tradicionalni koktel za brojne predstavnike kulturnog i javnog života.

Ovogodišnje izdanje festivala otvorila je koreografkinja i umetnička direktorka trupe „Vertigo“, Noa Verthajm, koja je pozvala publiku da uživa u 24 koreografske postavke 15 kompanija iz 14 zemalja . Zvaničnom otvaranju festivala, prethodila je predstava „Veliki krotitelj” Dimitrisa Papajoanua, dobitnika ovogodišnje nagrade „Jovan Ćirilov“.

„Ovogodišnji festival nosi slogan ’Prestonica’ što jasno stavlja do znanja da je jubilarni festival i ove godine centar umetničke igre u regionu, ali i šire. Beograd je zahvaljujući ovom festivalu postao važna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove u oblasti umetničke igre i pozorišta. Pred nama su potpuno nova koreografska izdanja i nastupi kompanija iz čitavog sveta, koje smo dugo čekali da ugostimo. Zadatak festivala je uvek isti – da publici koja prati umetnički igru i dolazi sa velikim očekivanjima svake godine, otkrije nešto novo i do sada neviđeno. Nadamo se da ćemo i sada ispuniti taj zadatak,“ poručila je Jung.

„Kompanija Vip mobile je već jedanaest godina deo Beogradskog festivala igre, sa kojim smo se zajedno razvijali i širili svest o značaju kulture i igre, čime smo doprineli da Srbija postane domaćin jedne od najznačajnijih plesnih manifestacija u Evropi i nastavi da gradi sliku o sebi kao prestonici umetnosti“, istakao je Dejan Turk, generalni direktor kompanije Vip mobile.

Kao dugogodišnji pokrovitelj festivala, Vip mobile daje veliki doprinos razvoju umetničke igre u Srbiji kroz projekte kao što je nagrada „Vip poziva“, koja je ove godine imala dva laureta – balerinu Galu Jovanović i prvaka baleta, pedagoga i balet majstora Baleta atinske Nacionalne opere Aleksandra Neškova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari