Svečano otvoren 57. BITEF : Efekat leptira i Deca sunca za početak 1Foto_Jakov Simović

Ovogodišnji, 57. Bitef, svečano je otvoren sinoć u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, uz dirljiv govor reditelja Bora Draškovića i hvaljenu nemačku predstavu „Deca sunca“ rediteljke Mateje Koležnik.

„Život i umetnost podjednako ubedljivo podržavaju kinesku poslovicu Sve je povezano sa svim. Leptir trepne krilcima na Madagaskaru, u Beogradu počinje bura, makar na pozornici“, kazao je u svom obraćanju Drašković, koji je 1967. godine bio član Inicijativnog odbora i član žirija prvog održanog Bitefa.

Osvrćući se na višedecenijsku istoriju Bitefa, kog naziva svetkovinom novog teatra, Drašković je podsetio na neke od ključnih predstava koje je festival ugostio.

On je naveo i samo neka od velikih svetskih imena koja su posetila Bitef – od Jurija Ljubimova i Andžeja Vajde preko Pitera Bruka i Roberta Vilsona do Ingmara Bergmana i Samjuela Beketa.

Na samom kraju najavio i predstavu „Deca sunca“ koja je nastala u produkciji nemačkog pozorišta Šaušpilhaus Bohum.

Predstava nagrađivane slovenačke rediteljke Mateje Koležnik donosi novo čitanje Maksima Gorkog.

Uz odlične kostime Ane Savić Gecan i izvanrednu scenografiju za koju je zadužen Rajmund Orfeo Vojt, predstava na zanimljiv način približava njegove junake savremenoj publici, koja živi u svetu iznova i iznova definisanom krizama.

Pre otvaranja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu održan je i svečani koktel u organizaciji Bitefa i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Tom prilikom prisutne su pozdravili umetnički direktor festivala Nikita Milivojević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

Otvaranju su prisustvovali i pomoćnik ministra kulture za savremeno stvaralaštvo Radovan Jokić, ambasadorka Nemačke Nj.E. Anke Konrad, ambasadorka Belgije Nj.E. Kati Bugenhaut, ambasadorka Grčke Nj.E. Maria Levanti, ambasador Češke Nj.E. Tomaš Kuchta, ambasador Velike Britanije NJ.E.Edvard Ferguson, ambasador Francuske Nj.E. Pjer Košar, ambasador Španije Nj.E. Raul Bartolome Molina, kao i direktor Gete instituta Kristof Feldhues, ataše za kulturu Francuskog instituta Karolin Sota, direktorka British Council-a Kler Sirs, direktor Austrijskog kulturnog foruma Amadeus Faltajner, direktorka Češkog doma Lusi Orbok, rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu Mirjana Nikolić, dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović, bivši umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, reditelji Bojan Đorđev i Jug Đorđević, upravnici brojnih pozorišta, kao i zvezde domaćeg glumišta Milena Vasić, Tamara Krcunović, Vladimir Aleksić…

Svečano otvoren 57. BITEF : Efekat leptira i Deca sunca za početak 2
Foto_Tanja Drobnjak

Već danas, publiku očekuje otvaranje pratećeg programa Bitef polifonija, kao i predavanje prof. dr Ane Vujanović, dok će na sceni „Mira Trailović“ Pozorišta Atelje 212 biti izvedena predstava „Zbogom, Lindita“ Narodnog pozorišta Grčke.

Mladi reditelj Mario Banuši dobio je brojne pohvale na račun dirljivog prikaza balkanske tradicije i običaja koji se vezuju za smrt dragih osoba, a Beograd je upravo prva stanica velike turneje na koju kreće ova predstava. Petak na Bitefu obeležiće dve domaće produkcije „Želja da se napravi čvrsta istorija završiće se neuspehom“ u Bitef teatru i „Kao i sve slobodne djevojke“ u Ateljeu 212. Ulaznice su u prodaji putem festivalskog sajta, a mogu se kupiti i na blagajni Bitefa na prvom spratu MTS dvorane, kao i pre početka samih predstava na blagajnama navedenih pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari