Svečano otvoren jubilarni Silafest 1Foto: Danas

U Kulturnom centru „Vlastimir Pavlović Carevac“ svečano je otvoren jubilarni, 10. po redu, Međunarodni festival turističkog i ekološkog filma Silafest 2018 koji traje do početka septembra u Velikom Gradištu.

Uoči ceremonije otvaranja, glavnom gradištanskom ulicom Kneza Lazara prošetao je Čarli Čaplin koji je najavio svečani početak festivala. U ulozi Čaplina našao se kralj prerušavanja i komedije, Raif Ferhatović iz Bihaća. Kasnije u toku večeri, film bihaćkog režisera Hasana Arnautovića o ovom zanimljivom čoveku otvorio je festival.

Film „What to do in Veliko Gradiste“ o druženju, ljubavi, i festivalskoj atmosferi, reditelja DŽulijana Mekdonela iz Londona, posvećen prošlogodišnjem festivalu, zagrejao je atmosferu u prijatnom ambijentu Kulturnog centra. Sve vreme dok je konferansijer govorio o jubileju, i uvodio publiku u glavni deo festivala, pratila ga je filmska muzika koju su izvodili umetnici na gitari i harmonici.

Gostima su se obratili članovi žirija, svetski priznati režiseri, producenti, vlasnici filmskih kuća, distributeri filmova među kojima su bili i oskarom nagrađeni umetnici. U žiriju Silafesta ove godine našla su se poznata imena poput Pegah Ghaemi, Renate i Andreasa Mešuh, DŽona Dridonksa, Terensa Kliforda-Amosa, oskarovca Zbignjeva Žmudskog, Kolina i Sare Artur, vlasnika studija „The Dream Factory“ iz Madrida, koji je učestvovao na stvaranju filmova „Kazino rojal“, „Odiseja“, „Borba titana“, „Lepotica i zver“, „Simbad“, „Konan“ i mnogih drugi.

Izvršni producent festivala, Boško Savković, u govoru povodom jubileja Silafesta prisetio se početaka.

– Svaki početak je težak, svaki dan glava među dlanovima, prepreka do prepreke, procedure za koje nismo ni znali da postoje. Ali ogromna želja i entuzijazam organizatora, prijatelja, volontera učinili su da trajemo eto 10 godina.

Boško se ovom prilikom zahvalio svima iz Velikog Gradišta koji su doprineli da se ovaj festival održava, da ima svoj život i bogat program koji može da parira svim događajima u velegradima poput NJujorka, Beča, Nice, Kana, Dubaija i drugim gradovima u kojima se održavaju festivali porodice CIFT-e.

Ovom prilikom dodeljene su plakete prijateljima festivala, koji su od samog starta bili i ostali uz Silafest. Među dobitnicima plaketa našli su se ugostitelji sa Srebrnog jezera – Vile Dunavski cvet, Kod Brke, Lago, Dinčić i Talija, alasi Pera i Velja, neumorni Saša i Mirko iz Kulturnog centra, komision „Lov i ribolov“, Zoran Nikolić iz Arive, Kulturni centar „Vlastimir Pavlović Carevac“, Turistička organizacija opštine Veliko Gradište i predsednik opštine Dragan Milić. Svi dobitnici plaketa obratili su se prigodnim govorom u kome su istakli veliko zadovoljstvo što su svih ovih godina bili deo velikog projekta kakav je Silafest, koji i posle deset godina trajanja i dalje raste i razvija se, dobija dimenzije jednog festivala koji neguje prave vrednosti kroz filmske kadrove, druženje, promociju i edukaciju. Uz želju da se vidimo i na dvadesetom, pedesetom, stotom festivalu, da on traje i posle nas kao njegovih idejnih tvoraca i poštovaoca, dobitnici plaketa podsetili su nas na zanimljive trenutke, ljude, događaje…

Predsednik Umetničkog saveta Festivala Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište, otvorio je manifestaciju rečima da kada čovek shvati o kakvom se festivalu radi (da je zahvaljujući ovom događaju Veliko Gradište u nizu filmskih gradova poput Nice i Kana), prvo se uplaši, a zatim shvati koliko je posla potrebno obaviti da se gosti u toku svih festivalskih dana u Velikom Gradištu osećaju kao kod svoje kuće. U svom obraćanju pozdravio je učesnike ovog prestižnog događaja, vrhunske umetnike, dobitnike najvećih svetskih priznanja u svetu filma. Uz zaključak da ovaj festival raste i razvija se, filmski stvaraoci iz celog sveta odlaze sa lepim utiscima i vraćaju se na ovaj festival gde snimaju kadrove i pronalaze inspiraciju za nova ostvarenja. Predsednik opštine zahvalio se producentu festivala Bošku Savkoviću, predstavnicima Visoke turističke škole, predstavnicima TOS-a kao i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na nesebičnoj pomoći koju pružaju festivalu od osnivanja.

Ovogodišnji festival preko „live streaminga“ prenosi se uživo u nekoliko zemalja, a svečanu ceremoniju otvaranja pratili su građani u Rešici u Rumuniji kao i posetioci pivnice Kopakabana na Srebrnom jezeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari