Svečano otvoreni jubilarni 10. Dani slovenačkog filma 1Foto: Dragan Kadić

Jubilarno deseto izdanje manifestacije Dani slovenačkog filma, koje predstavlja retrospektivu odabranih filmova slovenačkih autora, gostiju i učesnika od nastanka 2015. godine do danas, svečano je otvoreno sinoć u Jugoslovenskoj kinoteci.

Prisutnima su se obratili Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Beogradu, dr Asta Vrečko, ministarka kulture Republike Slovenije; Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta Slovenaca u Srbiji, Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke.

Reviju je svečano otvorio Jure Ivanušič, istaknuti slovenački glumac i svestrani filmski autor.

On je rekao da uživa u druženju sa kolegama iz Srbije, sa prijateljima iz Slovenije.

“Kao što sam uživao pre dva dana kada sam šetao gradskim ulicama sam po kiši bez kišobrana, i razmišljao kako zapravo živimo u epsko vreme a bez ičega epskog u nama, kako se muzika prodaje poput pene za brijanje, kako se ceo očaj prodaje, sve je kapital, reklama i konzumenti. Želim da kažem da su to teme kojima se bavi slovenački film i teme sa kojima možeš da plešeš po kiši a da se pri tom ne prehladiš. Ukratko, želim vam da uživate u projekcijama, konstruktivnim debatama, puno druženja i dobre volje, ” poručio je Jure Ivanušič.

Saša Verbič, predsednik Nacionalnog saveta Slovenaca u Srbiji, zahvalio se partnerima i sponzorima manifestacije i predao plaketu direktoru Jugoslovenske kinoteke Jugoslavu Panteliću.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke premijerno su prikazana dva filmska ostvarenja. Kratki dokumentarni film „Ita Rina – Diva iz Divače” Vladimira Šojata, ostvarenje je o jednoj od najlepših i najprimećenijih glumica u eri nemog filma koja je žrtvovala holivudsku karijeru zbog beogradske ljubavi.

Publika je mogla da pogleda i ostvarenje „Uhvaćeni na izvoru – Slovenačka deca Lebensborna” Maje Weiss, dokumentarni film o poslednjim preživelim žrtvama nacističkog rasnog eksperimenta, kada je 1942. tridesetoro „rasno prikladne“ slovenačke dece bilo uključeno u ozloglašeni nacistički program Lebensborn, koji je osnovao Hajnrih Himler u cilju proširivanja arijevske rase.

U holu Jugoslovenske kinoteke, u okviru svečanog otvaranja priređena je i izložba plakata i fotografija sa prethodnih izdanja revije

Dani slovenačkog filma, obogaćena dragocenim umetničkim radovima fotografkinje Irene Herak, savetnice za kulturu i medije Ambasade Republike Slovenije u Beogradu.

Od samog početka revije DSF, Irena Herak je doprinela vizuelnoj prepoznatljivosti manifestacije, jer je svojom kamerom dala snažan umetnički pečat snimajući ličnosti, događaje i susrete umetnika.

Dani slovenačkog filma trajaće do 14. maja u Jugoslovenskoj kinoteci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari