BITEF_teatar foto wikipedia Goldfingerfoto wikipedia Goldfinger

Vladimir Aleksić, autor projekta i producent, angžovao je Olgu Dimitrijević, Maju Pelević, Tamaru Antonijević, Vedranu Klepica i Dimitrija Kokanova , koji su napisali monologe iz različitih perspektiva pet različitih dramskih junakinja.

„Sveta Prada“, projekat o globalnom konzumerizmu, premijerno u Bitef teatru 29. maja

U Bitef teatru u toku su probe za predstavu „Sveta Prada“, u režiji Sanje Mitrović, uzbudljivog projekta čiji je autor Vladimir Aleksić, a premijera je zakazana 29. maja.

Tema „Svete Prade“ je globalizovani svet današnjice, koji bez problema povezuje krokodile, „šanere“, srpske radnice, ruske tajkune i italijanski dizajn, dok prati „životni put“ jedne torbe.

Kroz priču o modnoj industriji, predstava se bavi fenomenom tržišta i savremenog kapitalizma, uz fokus na procese proizvodnje i konzumacije – od radnika do pripadnika džet seta, „Sveta Prada“ govori o sudbinama ljudi koji vode svoje potpuno različite živote, neravnopravnih statusa i mogućnosti.

Vladimir Aleksić, koji je i producent, pozvao je četiri spisateljice i jednog pisca kojima je naručio tekstove na određene teme koje obrađuje ovim projektom.

Olga Dimitrijević, Maja Pelević, Tamara Antonijević, Vedrana Klepica i Dimitrije Kokanov, napisali su monologe kojima obrađuju srodne teme iz različitih perspektiva pet različitih dramskih junakinja, i ovaj tekstualni materijal je osnovna građa za adaptaciju priče po konceptu predstave rediteljke Sanje Marković.

Predstava „Sveta Prada“ analizira odnose moći unutar modnog tržišta kao principe kapitalističkog društva., a ideje o hijerarhijama i njihovom (de)konstruisanju osnovni su idejni, teorijski i izvedbeni kostur predstave kroz koji rediteljka razvija dramski i koreografski jezik predstave.

Glavne junakinje igraju Nada Šargin, Aleksandra Janković, Anđelika Simić, Jovana Belovići ,Milena Predić, a u autorskoj ekipi predstave su i scenografkinja Jasmina Holbus, kostimografkinja Maria Marković Milojev, kompozitor Vladimir Pejković, a scenski pokret potpisuje Sanja Mitrović.

„Sveta Prada“ radi se u produkciji kuće Flying Ginger i Bitef teatra, koproducenti su SNAPORAZVEREIN (Švajcarska), Belef festival, i MyBalkan (SAD), i uz podršku Ministarstva kulture i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari