Svetska igračka klasa iz filmskog grada 1Foto: Bodytraffic

Karte za njihovo gostovanje na Beogradskom festivalu igre puštene u prodaju krajem 2019. rasprodate su već početkom 2020, a posle pet puta pomeranih termina čuvena plesna trupa Boditrafik iz Los Anđelesa ovog vikenda stiže u Beograd i Novi Sad.

Umesto prošlogodišnje evropske turneje koje je trebalo da obuhvati Srbiji i Italiju, Boditrafik imaće samo dva ekskluzivna nastupa na jesenjem delu 18. BFI – u subotu u Srpskom narodom pozorištu u Novom Sadu i u nedelju u Operi i teatru Madlenianum u Zemunu.

Ova prestižna trupa gostuje sa tri komada: Milion glasova inspirisanih muzikom i radom Pegi Li u koreografiji i kostimografiji američkog koreografa Metjua Ninena, Prašina u kome koreografiju i muziku potpisuje legendarni britansko-izraelski umetnik Hofeš Šehter, Pucanje u koreografiji mladog igrača i koreografa iz redova Boditrafika Mikaele Tejlor sa elementima uličnog plesa hip-hopa.

“Ovim programom predstavljamo našu zemlju, naš grad i našu spacifičnu trupu u kojoj su igrači sa različitih strana sveta. Ovo je naša prva turneja i prve predstave izvan SAD, ali i u zatvorenom prostoru posle pandemije”, rekao je Džemal Vajt, igrač i umetnički savetnik Boditrafika, koji u Srbij stiže sa Američkog festivala igre.

On je naglasio da je Los Anđeles poznat pre svega kao grad filma, a ne plesa, ali i da je poslednjih desetak godina došlo do velikog pomaka i da danas ima trupe koje bije glas da igrački mogu da pojedu NJujork. Sam Boditrafik u umetničkim krugovima važi za trupu svetske klase prepoznatljivu po zaraznoj živosti. “Naša trupa osnovana je 2007. zahvaljući Lilijan Rouz Barbito i Tini Finkelman Berket, koja je naš umetnički direktor. Izvodimo dela poznatih koreografa i cilj nam je da dovedmo što veći broj različitih kreativnih glasova kako bi savremenu igru približili različtim slojevima društva. Naši igrači dolaze iz različith delova SAD i sveta, ali osim što moraju superiorno da vladaju svim žanrovima igre pre svegamoraju da budu uzgrađene ličnosti i dobri ljudi. Ti kriterijumu važe i za izbor koreografa sa kojima sarađuemo – moraju da budu umetnici jedinstvenog izraza, ali i da lako i lepo sarađuju sa igračiam, uvažavajući njehovo mišljenje. Negujemo i gradimo raznovrstan repertoar, jer težimo ne samo da dopremo do različite publike u Los Anđelesu i Americi, nego da budemo ambasadori SAD”, naglasio je Vajt.

Prema njegim rečima, osim što radi sa velikim koreografskim imenima, Boditrafik daje šansu i mladim umetnicima koji obećavaju, sarađuje sa igračima i sa istočne američke obale kojima je važno igračko obrazovanje i spremi su da istražuju savremenu igru.

Drezden Frankfirt dolazi u decembru

Gostovanje kompanije Drezden-Frankfurt sa komadom Alter ego čuvenog Jakopa Godanije na 18. BFI pomereno je ponovo, za 4. i 5. decembar u Madlenianumu. Prema rečima osnivača i direktora BFI Aje Jung, ovaj festival “ne želi da otkazuje prestave, pogovoto ne one velike ni u doba pandemije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari