Svetska scenska premijera opere „Vladimir i Kosara“ 1Foto: V. Veličković

Opera Srpskog narodnog pozorišta priprema novi spektakl, praizvedbu opere „Vladimir i Kosara“ u okviru programskog luka „Seoba“ Evropske prestonice kulture. Operu je komponovao savremeni novosadski kompozitor Stevan Divjaković, ovogodišnji dobitnik Februarske nagrade. Svetska scenska premijera će biti na dan Srpskog narodnog pozorišta, u ponedeljak, 28. marta, sa početkom u 20.22 časa.

Opersku predstavu Vladimir i Kosara režira Aleksandar Nikolić, koreografiju je uradio Aleksandar Ilić, a dirigovaće gost iz Bugarske Dian Čobanov. Imponzantna je i podela rola, jer Kosaru igra Marija Jelić, operska zvezda koja je u prethodnoj godini nastupala sa Plasidom Domingom, Elinom Garančom, Hoze Kurom, a imala je i solistički koncert u Karnegi holu. Stevan Karanac će nastupiti u ulozi Vladimira, a Branislav Stankov i Vasa Stajkić će igrati Vladislava i cara Samuila.

Ovo opersko delo novosadskog kompozitora Stevana Divjakovića govori o fragmentu istorije Balkana, ali Vladimir, Kosara, car Samuilo i Vladislav nisu samo istorijski likovi, oni poseduju i svoj unutrašnji odraz u srebrnom jelenu, srni, vuku i medvedu.

„Opera Vladimir i Kosara zamišljena je kao velika istorijska freska, ali je istovremeno i san. U snolikim scenama upotrebljavamo velike lutke, a svaki od likova ima svoj parnjak u nekoj zveri – Kosara je srebrna srna, Vladimir srebrni jelen, car Samuilo veliki medved, a Vladislav crni vuk“, ističe reditelj opere Aleksandar Nikolić i dodaje da „u operi reč nije dominantna, samo je informacija. Muzika je podtekst, ona slika emociju i značenje te reči. Svetlo i vizuelno takođe mogu da budu dodatni jezik. Želim da odvedem operu iz realizma, da je vodim putem koji je često riskantan“.

Inače, priča o Vladimiru i Kosari jedno je od najstarijih predanja i ljubavnih priča na Balkanu. To je tragična ljubavna priča iz vremena pre Romea i Julije, Tristana i Izolde, vremena pre Nemanjića. Svedočanstvo o ovoj velikoj ljubavi i njenom tragičnom kraju, osim u brojnim umetničkim delima koja su govorila o njoj, i danas, kako i u prohujalim vekovima, čuva se u Veljim Nikolićima, nadomak Bara. Krst od tisovine, okovan u srebro, sa pozlaćenim listovima, sa kojim je voljom Vladislava ubijen Vladimir, prenosi se s kolena na koleno u barskoj porodici Andrović. Samo dva člana ove porodice u jednom vremenu znaju gde se on čuva.

„Ovo je godina, a i mesec, u kom naše Pozorište obeležava 161 godinu postojanja. U periodu za nama, toliko lišenom kontakata i kulture, pokazali smo šta sve znamo, kako možemo da napravimo spektakl, kako možemo da budemo tu kada smo publici najpotrebniji, pa gde god to bilo, kako možemo da idemo napred. Sa nagradama koje su za nama, sada opet idemo napred i mesec u kom obeležavamo Svetski dan pozorišta, ali i Dan najstarijeg nacionalnog teatra ulazimo, kao i u sve – ambiciozno. Tek ćete videti šta spremamo do kraja sezone“, istakao je Aleksandar Stankov, upravnik Srpskog narodnog pozorišta povodom meseca marta u kom pozorište obeležava važne jubileje.

Ulaznice za prvu reprizu

Karte za premijeru su već rasprodate, pa je Srpsko narodno pozorište dodalo još jedan termin, tako da je prva repriza zakazana već sledećeg dana, u utorak, 29. mart u 19 časova, a karte su u prodaji, na blagajni ovog pozorišta.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari