Svetski festival dečijeg animiranog filma u Vranju 1

Sedamdeset filmova, od prijavljenih 1.723 iz 101 države sa četiri kontinenta, selektovano je u zvanični program 7. Svetskog festivala dečijeg animiranog filma – “Zlatni puž 2021” koji se večeras otvara u sali Pozorišta “Bora Stanković” u, Vranju i trajaće do 17. septembra.

U konkurenciji za nagrade u kategoriji Small Snail biće prikazano 39 ostvarenja dok će u kategoriji Big Snail biti prikazan 31 film. Projekcije koje su besplatne odvijaće se u četiri termina u pozorišnoj Sali vranjskog teatra.

Već po tradiciji dodeliće se prvo, drugo i treće mesto u obe kategorije, Grand Prix za najbolji film prikazan na festivalu, diploma „Nikola Majdak“, kao i specijalne diplome za segmente filmova za koje se žiri bude odlučio. Žiri festivala radiće u sastavu Nitin Donde (Indija), Kuzman Kuzmanovski (Makedonija) i Nikola Majdak Junior (Srbija).

Član žirija iz Indije neće dolaziti u Srbiju zbog aktuelne epidemijske situacije. Na ovogodišnjem festivalu očekuju se gosti iz Makedonije i Srbije saopštili su organizatori, nadajući se da će naredne godine biti u mogućnosti da ugoste decu animatore što je bila redovna praksa na prethodnim festivalima.

Najveći broj od ukupno prijavljenih filmova bio je iz Indije (230), potom iz Irana (213), SAD (109) i Rusije (77).

Filmovi su za “Zlatni puž” prijavljivani preko filmskih platformi, neposrednim kontaktom, elektronskom poštom i preko društvenih mreža. Broj prijavljenih filmova raste iz godinu u godinu, primetili su organizatori.

“Zlatni puž 2021” će imati i prateći program posvećen deci, mladima, mentorima, organizatorima festivala i udruženjima iz Srbije koji se bave animiranim filmom, “kratkim” filmom i organizuju slične festivale poput “Zlatnog puža”.

Posebno je važna saradnja koja je ostvarena sa “Madrese Short Film Festival” iz Teherana što podrazumeva kontinuiranu razmenu iskustava na internacionalnim projektima, a predviđa i predstavljanje ovog festivala u delu pratećeg programa „Zlatnog puža 2021”.

Publika će biti u prilici da vide nagrađene filmove iz više selekcija Teheranskog festivala. Vode se i razgovori da mladi autori iz Irana i njihovi mentori budu gosti na Internacionalnoj radionici animacije koja je planirana za narednu godinu.

Organizator festivala je Škola animiranog fima (ŠAF), uz podršku Grada Vranja i Ministarstva kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari