"Svi treba da se zapitamo kuda ide ovaj voz s Bajom ili bez njega": Sagovornici Danasa o nastupu Baje Malog Knindže na "Tašu" i savet Brakusa za organizatore 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Deo kulturne javnosti šokiran je što je za 27. maj na beogradskom stadionu Tašmajdan zakazan koncert muzičara Mirka Pajčina, poznatijeg pod umetničkim imenom Baja Mali Knindža.

 

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) kategorički se protivi održavanju ovog koncerta i zahteva od nadležnih institucija zabranu njegovog održavanja.

“Smatramo da je održavanje koncerta izvođača koji u svojim pesmama promoviše nasilje, alkohol i kriminal potpuno neukusno, s obzirom na tragične događaje koji su nas zadesili početkom maja”, ističu.

SKOJ podseća da je Baja Mali Knindža svoju karijeru otpočeo u periodu razbijanja Jugoslavije, te da je popularnost stekao upravo pesmama koje podstiču etničke sukobe i versku mržnju, čime je doprineo eskalaciji bratoubilačkog rata na prostoru bivše SFRJ.

“Ovaj „srpski patriota“ je tokom rata bio dezerter, a umesto da na frontu brani svoj narod, držao je koncerte po Beču, Beogradu i ostalim gradovima Srbije, koristeći patnju naroda za sopstvenu zaradu. U svojim tekstovima Baja Mali Knindža veliča četničkog zločinca i izdajnika srpskog naroda, saradnika nemačkog i italijanskog okupatora (kasnije agenta CIA), Momčila Đujića. Slavljenje zločinaca poput Đujića, promovisanje mržnje među južnoslovenskim narodima, ali i nasilja kao takvog, potpuno je nedopustivo u slobodarskom i antifašističkom Beogradu. Stoga će se SKOJ u narednom periodu aktivno zalagati za zabranu ovog koncerta,” poručili su iz ovog udruženja.

Pitali smo naše sagovornike kako oni komentarišu to što će se koncert Baje Malog Knindže održati na Tašmajdanu.

Pisac i novinar Dušan Nedeljković kaže da je njegova prva asocijacija u vezi sa ovom stvari iz filma.

„Ne znam zašto mi je pala na pamet replika: „Lepa sela lepo gore, a ružna ostaju ružna“, ali tu negde je moj odgovor na tu grozomornu manifestaciju dan posle kontra-mitinga, protiv svega normalnog“, kaže Nedeljković.

Teoretičarka i aktivistkinja Marija Ratković skreće pažnju da se, nažalost, ovakvi događaji neretko tretiraju kao volja naroda.

„Nažalost svaki komercijalni nastup tretira se kao volja naroda, ali ima nas čiji glas nikad nisu bili ni Baja ni Čorba ni Beogradski sindikat ni Danica Crnogorčević ni drugi podstrekivači ideologije krvi i tla. Taš je za mene bio i ostaće Sinan Sakić koji je uvek odlučno bio protiv rata i odbijao da peva nacionalističke pesme ma koliko mu novca nudili“, napominje Ratković.

„Mali savet organizatorima Bajinog koncerta i upravi Taš-a…“

Igor Brakus, radio voditelj, na sebi svojstven način elaborirao je ovo pitanje uz ocenu da Tašmajdan, koliko se on seća dosad nije bio domaćin „ovakvoj bržoj, jačoj i boljoj muzičkoj zvezdi“, a ima i mali savet za organizatore Bajinog koncerta.

– Jedini razlog zašto neću biti na Tašmajdanskom koncertu Baje Malog Knindže, jednog od najvećih umetnika u novijoj srpskoj istoriji je taj što mi Dragoljub Petrović Draža, glodur Danas-a, ne plaća ove komentare što pišem pa nemam novac za kartu. Na sreću, sticajem okolnosti živim u blizini stadiona Tašmajdan i nadam se da će ozvučenje gruvati kako bih mogao sa terase da čujem moje omiljene Maloknindžine pesme kao što su „Duni vjetre preko jetre“, „Komunjare“, „Moj je tata zločinac iz rata i „Dražo“ (ova numera nije posvećena gloduru Danas-a). Koliko se ja sećam Tašmajdan do sada nikada nije bio domaćin ovakvoj bržoj, jačoj i boljoj muzičkoj zvezdi pa pozdravljam naprednu odluku da se svi zajedno, na pravi način, napokon suprotstavimo promociji pravih kulturnih vrednosti i alternativnoj rok torturi koja, nažalost, još uvek postoji u Beogradu, istina izdiše na aparatima. Mali savet organizatorima Bajinog koncerta i upravi Taš-a je da sledećeg pozovu komšiju Thompsona da nastupa. Sličan žanr muzike i antiratne poruke bi mogle da privuku još veći broj posetilaca“, objasnio je Brakus.

„Svi treba da se zapitamo kuda ide ovaj voz s Bajom ili bez njega“

Branko Rosić, pisac i kolumnista magazina Nedeljnik smatra „da za zemlju koja nikad nije izašla iz ratnih trauma i nije izvršila preispitivanje ratova i svih posledica je normalno da ima saundtrek iz tih istih godina“.

Muzičar Marko Mićanović kratko je prokomentarisao da „krug dvojke mora da shvati da prosečan Srbin nije Nikola Tesla, već Era Ojdanić“, a muzičar Aleksandar Saša Janković smatra da svi treba da se zapitamo kuda ide ovaj voz s Bajom ili bez njega.

„Bacio sam pogled na Baju Malog. Nekada nam je to bilo smešno, ali više nije. Kriviti njega? Pa ne znam, on čovek sa svojom imbecilnom muzikom, ako je to uopšte muzika, uzima pare i usput potpiruje najniža osećanja kod priglupih ljudi, kakvih je nažalost puno. Vidim i da je „kralj narodne muzike“ – tuga čak i za narodnjake. Treba da se pogledamo u ogledalo kao društvo i zapitamo – gde smo to stigli, i kuda ide ovaj voz sa Bajom ili bez njega. Jer uvek ima neki drugi Baja, a vremena više nema. Na semaforu odavno piše KRAJ – zaključuje Aleksandar Saša Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari