Svojevrsni crno-beli svet Petra Mirkovića 1

Petar Mirković je jubilarni, deseti laureat Nagrade za crtež iz Fondacije Vladimir Veličković, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Galeriji Haos, i dodato da su pohvaljeni kandidati Milan Antić, Ivan Šuletić, Željko Radović i Petar Sibinović.

Na konferenciji je saopšteno i to da će otvaranje izložbe crteža prošlogodišnjeg laureata ovog priznanja biti održano 20. decembra u 20 časova. Izložbu otvara akademik Vladimir Veličković.

– Mirković je bio toliko bio dobar u odnosu na sve drugo – istakao je akademik Vladimir Veličković ukazujući na to da su povodom desetogodišnjice sada prvi put dali nagradu samo jednom umetniku.

Petar Mirković objasnio je da je počeo je od fotografija, nakon toga se fokusirao na film. Koristio je scene iz virtuelnog sveta koje nisu vezane direktno za određeni film, radnju i dramaturgiju, već se usredsređivao na pejzaže u virtuelnom svetu. Nakon toga je počeo sam da režira scene, procesno ih postavljao i činio kompleksnijim, tako da je svakom crtežu prethodila čitava filmska postavka sa glumcima i lokacijama kadriranim u izrežiranoj sceni.

Borka Božović, umetnička direktorka Galerije Haos, naglasila je da je Petar Mirković još od samog početka dodeljivanja nagrade 2008. godine bio među pohvaljenima kandidatima. Iako po obrazovanju vajar, inače i autor Olimpijskog sata na Terazijama kod hotela Moskva, Mirković je uspešno formirao likovni put i njime skrenuo pažnju na sebe učestvujući na brojnim međunarodnim manifestacijama i sajmovima.

– U fokusu njegovog crtačkog opusa je narativ koji se tiče modernog, urbanog života, scena iz grada, filmskih sekvenci zamrznutih u trenutku. Ovi crteži postaju jedna specifična vrsta dokumenta. Mirković ne spada u red onih angažovanih umetnika, koji kritički analiziraju, tumače i komentarišu scenu, već bira određene svetlosne efekte, svojevrsni crno-beli svet u koji nas uvlači, majstor u načinu primene ugljena u ovoj crtačkoj disciplini – kazala je Božović i dodala „nema filozofije u eksplikaciji njegovog crtačkog opusa, jednostavno, likovno čisto i majstorski izvedeno“.

Podsticaj mladim umetnicima

– Odlukom da svoju nacionalnu penziju podeli sa mladim stvaraocima za ono što je esencija njegovog izraza – crtež, akademik Veličković dao je podsticaj studentima raznih akademija, ne samo likovnih, da počnu da se bave ovim likovnim izrazom – kazala je Borka Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari